Az ukrán hatóságok csak garázdaságként kezelik az amerikai követség elleni támadást

Külföld, 2017.06.08

Az ukrán hatóságok garázdaságra minősítették át azt, hogy egy ismeretlen  robbanószerkezet dobott be csütörtökre virradóra az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének területére.

A belügyminisztérium közleményében azzal magyarázta a kezdetben terrorcselekményként kezelt incidens átminősítését, hogy a bedobott tárgy nem tudott volna senkiben sem kárt tenni. A tárca továbbra sem közölte, pontosan mit dobtak be a külképviselet parkos területére.

Előzőleg az amerikai nagykövetség sajtóattaséja is arról tájékoztatta az UNIAN ukrán hírügynökséget, hogy szerintük nem terrortámadást követtek el a külképviselet ellen. Mindazonáltal az ukrán külügyminisztérium elítélte az incidenst, hangsúlyozva, hogy Ukrajna elismeri a nemzetközi jog szerinti felelősségét a területén lévő külképviseletek biztonságának szavatolásért.

Közben az Obozrevatyel ukrán hírportál meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az amerikai képviselet térfigyelő kamerái rögzítették az elkövető alakját, s a felvételt megmutatták az ukrán rendvédelmi szerveknek.

A kijevi rendőrség által közölt fotón az látható, hogy a szerkezet a kerítés és a zászlórúd között robbant fel, és körülbelül két méter átmérőjű körben égette ki a gyepet. Az UNIAN a fénykép alapján azt feltételezi, hogy vélhetően egy hang-fény gránátot dobott át az elkövető a nagykövetség kerítésén.

Anton Herascsenko parlamenti képviselői és belügyi tanácsadó azon gyanújának adott hangot a 112 Ukrajina hírtelevíziónak nyilatkozva, hogy az incidens hátterében Oroszország állhat, amely ismételten azt akarja elhinteni, hogy Kijevben rossz a közbiztonság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!