Az ukrán jegybank szankciókat javasol az orosz pénzintézetek ukrajnai leánybankjaival szemben

Külföld, 2017.03.15

Az ukrán nemzeti bank szankciók bevezetésére készített javaslatot az Ukrajnában működő orosz pénzintézetek leánybankjaival szemben. Eszerint megtiltják az orosz bankoknak, hogy tőkét vigyenek ki az országból, illetve bármilyen más pénzügyi tevékenységet végezzenek az anyacég javára - jelentette be szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Jakov Szmolij, a jegybank elnökének első helyettese.

A tisztségviselő tájékoztatása alapján a büntetőintézkedések nem akadályozzák majd meg azt, hogy a bankokat feltőkésítsék és eladják.

A jegybank másik alelnöke, Katerina Rozskova a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az orosz bankok "civilizált módon", vagyis leányintézeteik eladásával, illetve az ukrajnai klienseikkel szembeni kötelezettségeik teljesítése után kivonulnak az ukrán piacról.

Hétfőn Moszkva Ukrajna-politikája ellen tiltakozó tüntetők befalazták az orosz Sberbank (Szberbank) kijevi központi fiókjának bejáratát. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a Sberbank ukrajnai leányintézete a múlt héten bejelentette: elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is.

Ukrajnában nyolc orosz pénzintézetnek van leánybankja. A szankciókat öt orosz pénzintézet, a Sberbank, a Prominvestbank, a VTB Bank, a BM-bank és a VS Bank leányai ellen tervezik bevezetni. Ezek közül az első három állami tulajdonú, ukrajnai piaci részesedésük együttesen 8,6 százalék.

Az Ukrajnában működő orosz bankok leánycégei közül kettőnek, a VS Banknak és a Forward Banknak volt tavaly nyeresége, a többiek együttes vesztesége 29,5 milliárd hrivnya (mintegy 1,1 milliárd dollár) volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!