Az ukránok 70 százaléka szerint a Majdan-tüntetésekhez hasonló újabb tiltakozások kezdődhetnek

Külföld, 2017.06.14

Az ukránok 70 százaléka szerint az országukban olyan helyzet alakult ki, amely rövid időn belül egy újabb, a korábbi két hatalomváltó tömegmozgalomhoz, azaz a 2004-es "narancsoshoz", illetve a 2013-2014-es EU-integrációshoz hasonló nagyszabású Majdan-tüntetésekhez vezethet - derült ki abból a felmérésből, amelyet a neves Rejting ukrán közvélemény-kutató csoport nemrég végzett, és amelynek eredményét szerdán ismertette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A közvélemény-kutatásban részt vevők csaknem 40 százaléka válaszolta azt, hogy kész részt venni tömegdemonstráción, ha azt a közeljövőben szerveznék meg, a megkérdezetteknek körülbelül a fele viszont nem csatlakozna a megmozduláshoz. A felmérés szerint utcára vonulni leginkább a nyugat-ukrajnaiak lennének készek, pártszimpátia szerint pedig a parlamentben korábban kormánypártból ellenzékivé vált, Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély és az Oleh Ljasko vezette nacionalista, populista Radikális Párt, valamint az Oroszországba menekült volt államfő, Viktor Janukovics egykori híve, Vadim Rabinovics által alapított Életért elnevezésű párt hívei.

A megkérdezettek több mint 60 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt év alatt romlott az anyagi helyzete, 30 százalékuknak változatlan maradt, és csupán 6 százalékuknak javult. Szintén több mint 60 százalék panaszkodott arra, hogy nem képes fizetni a folyamatosan emelkedő közüzemi díjakat. Velük szemben 35 százalék válaszolta, hogy ez egyelőre nem okoz neki nehézséget. A felmérésben részt vevőknek viszont a 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árának emelkedése érzékenyen érintette őt az idei évben.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint az ország jelenlegi szociális és gazdasági helyzetének fő oka a politikai vezetés hozzá nem értése és a korrupció. Ugyanakkor 54 százalék nevezte meg az ország keleti részében dúló fegyveres konfliktust az ukrajnai helyzet kedvezőtlen alakulásának okaként. 31 százalék véleménye szerint ennek oka az, hogy a parlament képtelen a javulást eredményező jogszabályokat meghozni, továbbá 28 százalék az előző, azaz a Janukovics-féle vezetést vádolja korrupt és hozzá nem értő államvezetése miatt a kialakult állapotokért. A nyugati országrészben élők inkább a háborús helyzetet és a hatalomváltás előtti vezetést okolják az ország rossz helyzetéért, míg Ukrajna déli és keleti részeiben a jelenlegi politikai vezetőket.

A Rejting a felmérést május 19-25. között végezte kétezer ember személyes megkérdezésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!