Az ukránok több mint egyharmada nem mondana le a szabadságjogokról az anyagi jólétért cserébe

Külföld, 2016.12.08

Az ukránok több mint egyharmada nem mondana le a szabadságjogokról az anyagi jólétért cserébe. Ez derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön tették közzé Kijevben.

Eszerint az ukránok 35 százaléka kész anyagi nehézségeket vállalni szabadságjogainak teljesüléséért cserébe, míg 30 százalékuk lenne hajlandó lemondani az anyagi jólétért bizonyos jogairól az állam javára.

A kutatásban kirívó eredményt hozott a két, harcok sújtotta kelet-ukrajnai megyében mért arány, ahol a megkérdezettek 55 százaléka válaszolta, hogy kész anyagi terheket elviselni szabadsága és jogai megtartásáért cserébe, és csupán 22 százalék mondana le jogairól a jobb anyagi helyzetért. Donyeck és Luhanszk megyékben a felmérés viszont csak az ukrán ellenőrzésű részen zajlott, azaz nem terjedt ki az Oroszország által támogatott szakadárok által uralt területekre.

A közvélemény-kutatást két neves szociológiai intézet, az Ilka Kucseriva Alapítvány és az "Ukrainian Sociology Service" nevű cég végezte az ENSZ Fejlesztési Programjának megbízásából, együttműködésben az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanjának hivatalával. A felmérést október 22-e és november 6-a között végezték. Több mint 2000 személyt kérdeztek meg életkor, nem, illetve lakótelepülése fajtája szerinti mintavételi alapon az ország összes megyéjében és Kijevben, kivéve az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krími Autonóm Köztársaságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!