Babcsenko-ügy - Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az ukrán hatóságok

Külföld, 2018.06.15

A hatóságok egy újabb személyt vettek őrizetbe, akit azzal gyanúsítatnak, hogy kapcsolatba hozható olyan terrorcselekmények megszervezésével, amelyeket az Arkagyij Babcsenko orosz újságíró elleni "gyilkosság" megrendezésével előztek meg - jelentette be pénteki kijevi sajtótájékoztatóján Bohdan Tivodar, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálati főosztályának helyettes vezetője.

A tisztségviselő szavai szerint az ukrán állampolgárságú férfit - akiről csak azt árulta el, hogy családneve T betűvel kezdődik - június 13-án vették őrizetbe. A lakásában végzett házkutatás során lőfegyvert és lőszereket foglaltak le.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy ő volt a vezetője annak az egyébként csak három főből és ukrán állampolgárokból álló csoportnak, amelyet az oroszországi Rosztov-na-Donu városában készítettek fel az orosz titkosszolgálatok tagjai arra, hogy Ukrajnába visszatérve terrorcselekményeket hajtsanak végre.

Május 29-én este közölték híradások, hogy Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságírót hátba lőtték kijevi lakása küszöbén, és kórházba szállítás közben, a mentőben belehalt sérüléseibe. Másnap Vaszil Hricak SZBU-főnök bejelentette, hogy az újságíró életben van, megölését az ukrán titkosszolgálat rendezte meg, mert valóban az életére törtek. Később a főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóikon azzal indokolták a gyilkosság megrendezését, hogy ez volt a legbiztosabb módja annak, hogy megmentsék Babcsenko életét. Így tudtak továbbá minél több adatot gyűjteni a merénylet szervezőjétől, hogy eljussanak a megrendelőig - vagyis az orosz titkosszolgálatokig -, valamint további terrorcselekményeket megelőzni.

Babcsenko megölésének megszervezőjeként az SZBU Borisz Hermant egy magán fegyvergyártó vállalat igazgatóját nevezte meg, akit május 30-án munkatársai őrizetbe vettek, és aki azóta is letartóztatásban van.

Herman azt vallotta, hogy az orosz titkosszolgálatok nevében egy Oroszországban élő barátja, Vjacseszlav Pivovarnyik bízta meg őt Babcsenko megölésének megszervezésével.

A Herman által a gyilkosságra felbérelt férfi azonban rögtön, amint ajánlatot kapott tőle, az SZBU-hoz fordult, így szerzett állítólag az ukrán titkosszolgálat tudomást a Babcsenko ellen készülő merényletről.

A vizsgálat szerint Pivovarnyik utasítására Herman megfinanszírozta három ukrán férfi Oroszországból Ukrajnába történő átutazását. AZ SZBU vizsgálati főosztályának helyettes vezetője kiemelte: ezek az emberek kaptak Rosztov-na-Donuban instrukciókat és kiképzést ukrajnai terrorcselekmények végrehajtásához, és a most őrizetbe vett férfi ennek a csoportnak a vezetője.

A bizonyítékként az elmondottak alátámasztásául a pénteki sajtótájékoztatón fotókat mutattak be Herman és Pivovarnyik levelezéséből, olyan részleteket, amelyekben feltűntek az említett személyek útlevélfotói - említette meg az Ukrajinszka Pravda hírportál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!