Babis szerint az EU-tagság létfontosságú Csehország számára

Külföld, 2018.05.10

Csehország számára létfontosságú az európai uniós tagság, és a szervezetből való távozás katasztrófa lenne - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában.

Andrej Babis a közgazdasági egyetemen megtartott előadásában ugyanakkor egyebek között azt mondta, hogy az Európai Bizottság működését "politikamentessé" kell tenni, és be kell fejezni a belső uniós piac kialakítását. A kormányfő azt mondta, Csehországnak jelenleg nincs szüksége az euróra, és a közös pénznem bevezetését a kabinet egyelőre nem tervezi.

"Más helyzetben vagyunk, mint Nagy-Britannia. Számunkra a Czexit katasztrófa lenne" - vélekedett Babis. Emlékeztetett: a cseh kivitel mintegy 80 százaléka az Európai Unióba irányul, s az uniós tagság nagyban megkönnyítette az állampolgárok szabad mozgását, utazását.

A cseh miniszterelnök szerint szükség van az Európai Unió megreformálására. Úgy vélte, egyelőre nem működik kellőképpen a szolgáltatások és az emberek szabad mozgása, amin változtatni kellene. Meg kell erősíteni a tagállamok pozícióit is az Európai Bizottság terhére - szögezte le.

"Az Európai Bizottságnak a tagállamok valamiféle szolgáltató szerveként kellene működnie" - vélekedett a cseh kormányfő. Szerinte hiba, hogy az Európai Bizottság bizonyos dolgokat az egyes tagállamok ellenkezése ellenére igyekszik megvalósítani, mert ez ellenállást szül az Európai Unió egészével szemben.

"Az euróra most semmi szükségünk sincs. Az, hogy szabadon rendelkezünk a koronával, hatalmas előny" - fejtette ki az ügyvezető cseh miniszterelnök az egyetemi hallgatók előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!