Babis az elnökválasztás második fordulójában is Zemant támogatja, de ellenfele táborának megerősödésére számít

Külföld, 2018.01.14

Amennyiben Milos Zeman ellenfelei az elnökválasztás második fordulójában összefognak, akkor "valóban olyan erősek lehetnek, hogy veszélyeztethetik a jelenlegi államfő pozícióját" - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap a Prima kereskedelmi televízióban közvetített interjújában, hangsúlyozva, hogy az elnökválasztás második fordulójában is Zemant támogatja.

A kormányfőnek meggyőződése, hogy a jelenlegi elnök első fordulós ellenfelei között "egyik sem olyan személyiség, mint Milos Zeman".

Andrej Babis Zeman támogatását egyebek között azzal indokolta, hogy a jelenlegi államfő "nagyon határozottan védi Csehország érdekeit, radikálisan fellépett az illegális migráció és az iszlám terrorizmus ellen".

A cseh elnökválasztás hétvégi első fordulóját Milos Zeman nyerte 38,6 százalékos támogatottsággal, míg a vele második körbe jutott Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke 26,6 százalékot kapott. Zemanra 1,99 millió, Drahosra 1,37 millió ember szavazott.

A győzelemhez szükséges több mint 50 százalékos támogatást a kilenc jelölt közül senki sem kapott, ezért január 26-án és 27-én második fordulóra kerül sor, amelyben az nyer, aki egyszerű többséget szerez.

Az első fordulóban vesztes hét jelölt közül négy felszólította híveit, hogy a második fordulóban Jirí Drahosra szavazzanak, míg egy jelölt Zeman támogatását javasolta. A prágai sajtó szerint ha a választók valóban hallgatnának rájuk, akkor az új államfő Jirí Drahos lehetne. Ugyanakkor nagyon kérdéses, hogy milyen motivációk alapján fognak szavazni az emberek a második fordulóban - véli a prágai sajtó.

Ami a parlamenti pártokat illeti, Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke vasárnap ismételten megerősítette, hogy ő újra Zemant fogja választani. Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke szintén Zeman támogatására buzdította híveit. Hasonlóan nyilatkoztak a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) vezetői is. Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke hétvégi kongresszusán Jirí Drahos támogatására szólította fel a közvéleményt. Drahos támogatása mellett emelt szót a jobboldali TOP 09 párt és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!