Balog: még soha nem volt ilyen nagy a német beruházási kedv Magyarországon

Külföld, 2017.11.13

Még soha nem volt ilyen nagy a német beruházási kedv Magyarországon a rendszerváltoztatás óta, a növekvő gazdasági teljesítmény vonzza a német befektetőket - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, miután tárgyalt a Német Középvállalati Szövetségének (BVMW) delegációjával.

Balog Zoltán újságírók előtt azt mondta, Közép-Európa és a visegrádi országok (V4) lesznek Európa gazdasági motorjai a jövőben, sikerült ugyanis valóságos termelésre építő gazdaságpolitikát kialakítani, ami vonzó a befektetőknek. Kiemelte, a BVMW a gazdaság irányításában szerepet vállaló egyik legjelentősebb intézmény Németországban, ezért "óriási dolog", hogy a képviselői Magyarországon újra és újra áttekintik, hogy az olyan nagy német vállalatok mellett, mint a Mercedes és az Audi, hogyan tudnak a középvállalkozók is érvényesülni az országban. A német középvállalatoktól rengeteget lehet tanulni például a vállalkozáskultúráról, a családi vállalkozások generációkon átnyúló lehetőségeiről, illetve az állami segítségnyújtás különböző formáiról - tette hozzá a miniszter. Balog Zoltán elmondta, a megbeszélésen szó esett arról is, hogyan tudnának a német középvállalaltok nagyobb szerepet vállalni az egészségügyi szektorban, a szociális gondoskodás terén, valamint az informatikai rendszerek biztonságának fejlesztésében. Mario Ohoven, a BVMW elnöke arról beszélt, hogy szeretnék a német-magyar gazdaságpolitikai kapcsolatokon belül a középvállalati szektort is erősíteni, ugyanis a kedvező adózásnak köszönhetően egyre több német középvállalkozó érdeklődik Magyarország iránt. A szövetség elnöke dicsérte a magyar oktatási rendszert, véleménye szerint Magyarország kiválóan alkalmazza a Németországban kifejlesztett duális oktatási formát. Az elnök szerint számos területen van lehetőség az együttműködésre a két ország között, ilyen például a Magyarországot jellemző mezőgazdaság, illetve a Németországban kiemelkedő technológiai (high tech) terület. Mario Ohoven úgy fogalmazott, Magyarország a történelem során sokszor bizonyította, hogy óriási lehetőségek rejlenek benne, a jelenlegi kormány pedig jó úton halad a gazdaságpolitikában. Az 1975-ben alakult Német Középvállalati Szövetség a legnagyobb pártsemleges független németországi szervezet, amely majdnem 280 ezer kis- és középvállalat kilencmillió dolgozóját képviseli.

A tájékoztató háttéranyaga szerint a delegáció három napot tölt Magyarországon, ezalatt mások mellett találkoznak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!