Barcelonai gázolás - Merkel: visszafogottabb lesz a német választási kampány

Külföld, 2017.08.18

A német pártok megállapodtak abban, hogy visszafogottabban kampányolnak, tekintettel a barcelonai merényletre - jelentette be Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, miután telefonon egyeztetett a szeptemberi választásra készülő pártok vezetőivel.

A megbeszéléseken egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy lemondanak rendezvényeiken a hangos zenéről, valamint egyperces csenddel emlékeznek meg az áldozatokról - közölte Merkel.

A kancellár reggel telefonon fejezte ki a részvétét Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek. A merénylettel kapcsolatban azt mondta, "a terrorizmus keserű és gyászos órákat okozhat nekünk, de nem győzhet le bennünket".

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke úgy fogalmazott, ez a "barbár tett egy ilyen életvidám európai városban, mint Barcelona, újabb támadás volt egész Európa és a szabad nyugati világ ellen".

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje megerősítette Merkel bejelentését a kampány korlátozásáról. Kijelentette, politikai nézetkülönbségeik ellenére abszolút egyetértettek abban, nem hagyhatják, hogy teret nyerjen a terror, és együtt kell szembeszállniuk a nyitott társadalmak elleni támadásokkal.

Frank-Walter Steinmeier államfő VI. Fülöp spanyol királynak küldött részvéttáviratában azt írta, a történtek ismét megmutatták a terrorizmus szellemi szegénységét és azt, hogy mennyire lenézi az embereket, de "a terror nem tudja elpusztítani nyitott társadalmunkat".

Thomas de Maiziere belügyminiszter reggel elrendelte, hogy a német hivatalokon országszerte félárbócra engedjék a zászlókat.

Sigmar Gabriel külügyminiszter Barcelonába utazik, hogy személyesen tájékozódjon a részletekről.

A legfrissebb információk szerint 13 német állampolgár sérült meg a merényletben, egy részük életveszélyesen, és az sem kizárt, hogy a halálos áldozatok között is vannak németek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!