Befejezte moszkvai diplomáciai szolgálatát John Tefft amerikai nagykövet

Külföld, 2017.09.28

Kiküldetésének befejeztével elutazott csütörtökön Moszkvából John Tefft amerikai nagykövet.

Az orosz fővárosban működő amerikai diplomáciai misszió vezetői posztjának várományosa Jon Huntsman, Utah állam egykori kormányzója, az Obama-kormányzat volt pekingi nagykövete. Hunstman a 2016-os választások idején az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje szeretett volna lenni.

Az új nagykövet kinevezését a szenátus külügyi bizottsága már egyhangúlag jóváhagyta, annak az egész felsőház általi megerősítése ezért gyakorlatilag csak formalitás. Az iz.ru orosz hírportál szerint Huntsman úgy tervezi, hogy október 3-ig Moszkvába érkezik, akkor lesz ugyanis a diplomáciai megbízólevelek átadásának következő napja. Ha lemarad erről a dátumról, akkor az új misszióvezetőnek egy hónapig kell majd várakoznia hivatalos tevékenysége megkezdéséig.

Távozása előtt Tefft rövid beszédben megköszönte Oroszország vendégszeretetét, és szomorúan állapította meg, hogy misszióvezetői tevékenysége alatt nem sikerült javítani Moszkva és Washington viszonyán, mint ahogy "nem sikerült megoldani az ukrajnai konfliktust" sem.

Tefft, aki 2014. augusztus 1-jétől vezette az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét, négy és fél évtizedes külügyi szolgálat után a várakozások szerint vissza fog vonulni. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes korábban úgy nyilatkozott, hogy Moszkva konstruktív együttműködésre számít Huntsmannel.

A washingtoni orosz nagykövetség irányítását a hónap elején vette át Anatolij Antonov volt külügyminiszter-helyettes Szergej Kiszljaktól, aki továbbra is kulcsszereplője annak az amerikai vizsgálatnak, amely azt hivatott feltárni, hogy beavatkozott-e Moszkva a tavaly novemberi amerikai választásokba, és segítette-e Donald Trumpot, hogy győzzön, illetve az elnök és csapata tudott-e minderről és együttműködött-e Moszkvával.

A kölcsönös nagykövetváltás a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok különösen feszült időszakában történik. Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén elrendelte, hogy szeptember 1-jéig 755 fővel csökkentsék az amerikai nagykövetség és három konzuli képviselet létszámát. A döntést Moszkva az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták egy 35 fős csoportjának tavaly év végi kiutasításával indokolta, ami Washington szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Válaszképpen augusztus végén Washington felszólította Moszkvát, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint egy-egy kereskedelmi képviseletet Washingtonban és New Yorkban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!