Befejezték a sztrájkot a parajdi sóbánya alkalmazottai

Külföld, 2018.02.28

Felvették a munkát szerdán a székelyföldi Parajdon az ottani sóbánya közel egy hete sztrájkoló alkalmazottai, és csütörtöktől a sóbánya turisztikai szintje is látogatható - közölte az Agerpres hírügynökség.

A sóbánya alkalmazottai elfogadták azt a megállapodást, amelyet képviselőik kedden alkudtak ki Bukarestben a Salrom SA társaság vezetőségével. Kelemen Zoltán szakszervezeti vezető elmondta: a megegyezés többek között fizetésemelésről, egyes alkalmazottak munkaszerződésének a módosításáról, valamint arról szól, hogy a Salrom társaság vezetősége nem kéri számon a munkásokon a bejelentés nélkül elindított sztrájk miatti termeléskiesést. A Salrom vezetése azt is vállalta, hogy a következő 45 napban értékeli Seprődi Zoltán bányaigazgatói tevékenységét, és mérlegeli, hogy eleget tegyen-e az igazgató felmentésére vonatkozó kérésnek.

A sztrájk a múlt hét csütörtökén spontán munkabeszüntetéssel kezdődött Parajdon, majd az állami tulajdonban levő Salrom társaság más sóbányáira is kiterjedt. A román gazdasági minisztérium és a munkaügyi minisztérium is Bukarestbe hívta hétfőre a tiltakozók képviselőit, akik azonban megtagadták, hogy a fővárosba utazzanak.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa hétfőn kijelentette, az időjárási viszonyok miatt nemzetbiztonsági üggyé vált, hogy a parajdi sóbánya biztosítsa a sót az országutak és megyei utak megtisztításához. A figyelmeztetést követően a bányászok biztosították az utak szórására használt sókeveréket.

A parajdi sóbánya turisztikai szintjét 2017-ben több mint 640 ezren keresték fel. A látogatók közül 281 ezren gyógykezelésre érkeztek a bányába, 360 ezren pedig turisztikai céllal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!