Beiktatták a kolozsvári alpolgármesteri tisztségbe Oláh Emesét

Külföld, 2017.04.04

A kolozsvári önkormányzati testület keddi ülésén beiktatták az alpolgármesteri tisztségbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, Oláh Emesét. A tisztség a korrupciós ügyben vizsgált Horváth Anna lemondásával üresedett meg.

Oláh Emese az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi képviselőinek a támogatásával foglalhatja el az alpolgármesteri tisztséget. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének a közleménye szerint a jogász-politikus kijelentette: azt tekinti a legsürgetőbb feladatának, hogy újra megnyissa azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a kolozsvári magyarok elérhetik a városházi adminisztrációt. "A lehető legrövidebb időn belül újraindítjuk a fogadóórákat és igyekszünk megoldást találni a betelefonálós tanácsadás újraindítására is" - idézte a közlemény Oláh Emesét.

A Transindex portálnak nyilatkozva a Horváth Anna által elkezdett projektek folytatását, a műemléképületek felújítását, a bicikliutak építését és a városközpont forgalmának az enyhítését tartotta a kiemelt feladatának. Munkáját az öttagú kolozsvári RMDSZ-frakció tagjaként fogja támogatni Horváth Anna korábbi alpolgármester. A frakció kedden Nistor Dániellel egészült ki, aki a parlamenti képviselővé választott és ezért lemondott Csoma Botond helyét foglalta el.

A 27 tagú kolozsvári önkormányzati testületben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 17, az országosan is kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig öt mandátummal rendelkezik.

Horváth Anna a kolozsvári önkormányzat március 21-i ülésén mondott le tisztségéről, miután a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) másodszor is meghosszabbította ellene a hatósági felügyeletet. A kényszerintézkedés miatt 2016 október eleje óta nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel vádolja a volt alpolgármestert. A bíróságra karácsony előtt benyújtott vádirat szerint Horváth Anna hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!