Bejrúti robbanás - Michel és Von der Leyen: az Európai Unió tagállamai fokozottan támogassák Libanont

Külföld, 2020.08.06

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön írt levelükben arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy fokozottan támogassák Libanont a kedden bekövetkezett nagy erejű robbanás okozta károk miatt jelentkező azonnali igények kielégítése érdekében, valamint a hosszútávú újjáépítés céljából.

Az uniós bizottság és az Európai Tanács elnöke levelében kiemelte: "a drámai esemény" jelentős gazdasági következményekkel jár a már eddig is számos kihívással küzdő Libanon számára, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított. Libanon humanitárius és újjáépítési igényeire az Európai Unió tagállamai által nyújtott szolidaritásra nagyobb szükség van, mint valaha.

Kiemelték, az uniónak nem szabad megfeledkeznie a Libanonnal létrejött szoros partnerségről, amely stratégiai jelentőségű a nagyszámú menekültet befogadó közel-keleti ország számára. Az unió elkötelezett Libanon stabilitása mellett, amelyet gazdasági segítségnyújtás, a szíriai menekültek támogatása, valamint a koronavírus-járvány okozta károk kezelésére irányuló programok bizonyítanak.

"Közös érdekünk, hogy azonnal és hatékonyan cselekedjünk egy még súlyosabb tragédia elkerülése érdekében" - húzta alá levelében az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!