Bekérették a török külügyminisztériumba az ankarai orosz ügyvivőt

Külföld, 2017.03.23

Bekérették a török külügyminisztériumba az ankarai orosz ügyvivőt, miután szerdán a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia egyik mesterlövésze átlőtt Szíriából a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli körzetébe, és megölt egy őrszolgálatot teljesítő török katonát - közölte a török minisztérium szóvivője csütörtökön Ankarában.

A török minisztérium aggodalmát fejezte ki az orosz félnek az eset miatt. A török hadsereg szerdán választüzet nyitott az YPG-re "a nemzetközi jog biztosította önvédelem keretében".

Hüyesin Müftüoglu török külügyi szóvivő ankarai sajtóértekezletén hangsúlyozta: a szíriai tűzszünetre vonatkozó megegyezés alapján Afrin térségében Oroszország felel a fegyvernyugvás biztosításáért. A szóvivő elmondta: egyúttal arra kérték az orosz vezetést, hogy zárassa be Moszkvában a szíriai kurdok helyi irodáját.

A Hatay tartománnyal határos, északnyugat-szíriai Afrin térségét az YPG tartja ellenőrzése alatt. Ankara szerint a szíriai kurd milícia a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató, szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet. A török hadsereg tavaly augusztusban indított észak-szíriai hadműveletének egyik célja, hogy a szíriai kurdok ne tudják egyesíteni Afrin térségét a keletebbre található területükkel. Ankara attól tart, hogy az YPG megerősödése a törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit is felélénkítené.

A kurd milícia szóvivője hétfőn közölte, hogy Oroszország megegyezett a szíriai kurdokkal katonai támaszpont felállításáról Észak-Szíria azon részén, amelyet az YPG ural. A nyilatkozat szerint a bázison az YPG harcosai orosz kiképzést kapnak a terrorizmus elleni harc jegyében. A maga nemében első ilyen megállapodás értelmében már érkeztek is orosz katonák Afrin tartományba, Dzsandariszba csapatszállító- és páncélozott járművekkel a tervezett támaszpont környékére - állt a kurd szóvivő közleményében.

Az orosz védelmi minisztérium pár órával később mindezt cáfolta. Közleménye szerint Moszkva nem tervezi új orosz katonai támaszpont létesítését Szíriában, hanem a tűzszüneti és béketárgyalások otthonául szolgáló központjának egy szekcióját telepíti Afrin közelébe, de még Aleppó tartományban, hogy megelőzze fegyvernyugvás megsértését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!