Békítő szándékkal fut a román nemzeti ünnepen Nagyenyedről Gyulafehérvárra egy magyar ultramaratonista

Külföld, 2017.11.30

Békítő szándékkal fut a román nemzeti ünnepen Nagyenyedről Gyulafehérvárra egy magyar családból származó, fogyatékkal élő ultramaratonista - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

Polgár Levente 2015-ben még egyedül tette meg a több mint 30 kilométeres távot, tavaly a nagyenyedi börtön egyik alkalmazottjával szaladt, és arra számít, hogy idén többen is elkísérik. Amint a közösségi médiában meghirdette, reggel hét órakor a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium előtti parkolóból indul. Arra kérte a csatlakozókat, hogy hozzanak magukkal egy-egy román zászlót. Polgár Levente idén is zászlóval a kezében kívánja megtenni a távot.

"A gesztusom révén a béke, az etnikumok közötti egység és a békés együttélés üzenetét szeretném közvetíteni. Nem érdekel a gyűlölködés. Én két etnikumot hordozok magamban. Itt, Erdélyben nem gond számunkra, hogy egyikünk román, a másikunk magyar. (.) Itt jól élünk együtt" - idézte az Agerpres a nagyenyedi hosszútávfutót.

Polgár Levente hatéves korában egy vonatbalesetben elvesztette a jobb karját. Jelenleg ahhoz keres támogatókat, hogy részt vegyen az egyik legnehezebb hosszútávfutó-versenyen, a 6633 Arctic Ultrán. Ő az egyedüli fogyatékkal élő sportoló, akinek a jelentkezését a szervezők elvben elfogadták, de csak akkor indulhat el a sarkköri ultramaratonon, ha kifizeti a rézvételi díjat.

Romániában december elsején az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó gyulafehérvári román nagygyűlés 99. évfordulóját ünneplik. 1990 óta december elseje Románia nemzeti ünnepe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!