Belgrád eddigi polgármestere lett az új szerb pénzügyminiszter

Külföld, 2018.05.29

Sinisa Malit, Belgrád eddig polgármesterét választotta meg a szerb parlament kedden Szerbia új pénzügyminiszterének.

A 250 tagú belgrádi parlament 154 képviselője szavazott igennel a közgazdász végzettségű Sinisa Mali kinevezésére.

Új pénzügyminisztert azért kellett kinevezni, mert Dusan Vujovic korábbi tárcavezető május 7-én személyes és szakmai okokra hivatkozva benyújtotta lemondását. A 66 éves közgazdász négy évig vezette a pénzügyi tárcát, korábban néhány hónapig gazdasági miniszter volt.

A Szerb Haladó Párthoz tartozó Sinisa Mali bemutatásakor Ana Brnabic kormányfő kijelentette: ő a lehető legjobb jelölt a pénzügyminiszteri posztra, hiszen Belgrád polgármestereként is megmutatta, képes jól irányítani a pénzügyeket. Rámutatott, hogy Mali felére csökkentette a főváros adósságát, és számos fejlesztést hajtott végre Belgrádban. A miniszterelnök hozzátette: a pénzügyi tárca új vezetőjének két kihívással kell szembenéznie: fel kell gyorsítania a bruttó hazai termék növekedését, és fenn kell tartania az utóbbi években bevezetett pénzügyi fegyelmet.

Az ellenzék a parlamenti vita során kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 45 éves Sinisa Mali lenne a legmegfelelőbb jelölt a pénzügyminiszteri posztra. A felszólalók példákat hoztak azokra a botrányokra, amelyek az utóbbi években Belgrád polgármesterével kapcsolatban felmerültek. A bírálók szerint nem elfogadható, hogy olyan minisztere legyen Szerbiának, akinek a doktori disszertációját a tudományos élet plágiumnak tartja, ezen felül az sem tisztázott, hogy köze volt-e ahhoz az akcióhoz, amelynek keretében két évvel ezelőtt álarcosok lerombolták az egyik folyóparti negyed több épületét, ahol majd a Vízparti Belgrád (Belgrade Waterfront) nevű gigaprojekt egyes objektumainak kell állniuk. Az üggyel kapcsolatban a polgármester menesztése is többször felmerült, végül Sinisa Mali kitöltötte megbízatási idejét, és a továbbiakban nem a szerb fővárost, hanem az országos pénzügyeket fogja irányítani.

Azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki lesz Belgrád új polgármestere. A március 4-i belgrádi önkormányzati választást az Aleksandar Vucic köztársasági elnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, ám mostanáig nem közölték, ki irányítja majd Belgrádot a következő négy évben. Az új polgármestert legkésőbb június első hetében meg kell választania a közgyűlésnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!