Belső vizsgálatot indítottak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál egy izraeli "drogbáró" szökése miatt

Külföld, 2019.08.16

Belső vizsgálatot indítottak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) annak kiderítésére, hogyan szökhetett meg a kijevi repülőtéren egy kiterjedt izraeli kábítószeres hálózat feje, éppen amikor kiadták volna a zsidó államnak - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

A közlemény alapján az szolgálatnak az ügyben érintet munkatársait a vizsgálat idejére felfüggesztették. "Az SZBU azon képviselői akik közvetlenül részt vettek a kiadatási eljárásban épp most adnak magyarázatot a belbiztonsági osztályon" - áll a közleményben. A sajtóosztály hozzátette, hogy a műveleti egységek keresik az szökésben lévő személyt.

Pénteken izraeli lapok adták hírül, hogy az éjjel eltűnt a kijevi reptér vámmentes boltjából Ámosz Dov Silver, a Telegrass nevű, telefonos applikációval és az internet segítségével kábítószert, elsősorban kannabiszt árusító izraeli hálózat megalapítója és vezetője - közölte az Ukrajinszka Pravda.

A Jediót Ahronót című újság azt írta, hogy a rendőrség előzőleg a helyi legfelsőbb bíróságról a repülőtérre szállította a férfit, hogy feltegyék egy Izraelbe tartó járatra, miután a bíróság jóváhagyta kiadatását.

Izraelt nem értesítették a döntésről, és ezért nem várták izraeli rendőrök a férfit a repülőtéren.

A rendfenntartók levették a kezéről az elektromos bilincset, hogy át tudjon menni a fémdetektoros kapun, Silver átadta repülőjegyét, majd megszökött.

Ukrán források szerint Silvert nemzetközi körözés alapján márciusban vették őrizetbe Kijevben. Silvert és a hálózatához tartozó 41 őrizetbe vett embert az ukrán hatóságok kábítószer-terjesztés mellett pénzmosással és adócsalással is meggyanúsították.

Silver a kannabisz használatának és legalizálásának egyik izraeli élharcosa. Márciusban levelet írt az izraeli rendőrségnek az ukrán börtönből, amelyben azt állította, hogy olyan bűncselekményért üldözik, amelyet nem követett el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!