Bemutatta 2017-es munkaprogramját a Juncker-bizottság

Külföld, 2016.10.25

Az Európa előtt jelenleg álló legfőbb kihívások kezelésére összpontosító, és egy védelmet nyújtó, biztonságot garantáló Európai Unió megteremtését szolgáló munkaprogramot készített a jövő évre vonatkozóan az Európai Bizottság - írta kedden, a programot ismertető közleményében a Jean-Claude Juncker elnökölte testület.

A munkaprogram az új kezdeményezések mellett számos, az uniós országok versenyképességének javítását célzó szabályozásra korszerűsítési javaslatot (Refit) tesz "a hatályos uniós jogszabályok minőségének javítása és hatékonyságának növelése érdekében".

A tájékoztatás szerint a foglalkoztatás, a növekedés és a beruházások élénkítése érdekében a bizottság új intézkedéseket javasol majd, emellett "elmélyíti és méltányosabbá teszi a belső piacot". Az energiaunióra vonatkozó stratégia végrehajtásában jövőre az alacsony szennyezőanyag-kibocsátású járművekre és közlekedésre irányuló munka révén igyekszik előrelépni.

A bizottság szándéka szerint folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat partnereivel, ugyanakkor megerősíti a piacvédelmi eszközöket is.

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében Brüsszel tovább dolgozik az úgynevezett biztonsági unió kiépítésén, és harmonizálja a személyes adatok és a magánélet védelmére vonatkozó szabályokat.

A bizottság előre kíván lépni az uniós migrációs stratégia végrehajtásában, és Európa globális színtéren betöltött szerepének megerősítése érdekében be kívánja mutatni az európai védelmi cselekvési tervet, amely magában foglalja az Európai Védelmi Alap létrehozását is. Emellett a tervek szerint - a kül- és biztonságpolitikai főképviselővel közösen - kidolgozza a Szíriára vonatkozó uniós stratégiát, és lépéseket tesz az Afrika-EU partnerség élénkítésére.

A bizottság jelezte azt is, hogy a most bejelentett munkaprogram alapján az Európai Parlamenttel és a tagországok kormányait képviselő Tanáccsal közösen lépéseket tesznek arra, hogy a javaslatokat mielőbb gyakorlati intézkedések követhessék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!