Benyújtotta pártalapítási kérelmét Ahmet Davutoglu volt török miniszterelnök

Külföld, 2019.12.12

Benyújtotta csütörtökön Ankarában a török belügyminisztériumhoz pártalapítási kérelmét Ahmet Davutoglu volt török miniszterelnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) korábbi befolyásos politikusa, Recep Tayyip Erdogan elnök egykori szövetségese.

A BirGün török ellenzéki napilap internetes kiadása szerint Davutoglu közvetítők révén juttatta el a pártalapításról szóló dokumentumot a minisztériumba. A küldöttségben az AKP két egykori elnökhelyettese, Ayhan Sefer Üstün és Selcuk Özdag, továbbá Feramuz Üstün volt AKP-s parlamenti képviselő, Izettin Kücük, Bursa tartomány korábbi kormányzója, valamint Nedim Yamali és Yesim Karadag, az AKP egykori ankarai, illetve canakkalei tartományi elnöke vett részt.

Az Euronews hírcsatorna török nyelvű kiadása (Euronews Türkce) csütörtökön az egyik alapító tagtól arról értesült, hogy a politikai tömörülés neve Jövő Pártja, a logója pedig egy zöld színű platánfalevél lesz. A hírcsatorna úgy tudja, hogy Davutoglu pénteken az egyik ankarai hotelben jelenti majd be hivatalosan a pártalapítást.

Az Euronews beszámolója szerint az alapító tagok csaknem 130-an vannak, köztük Etyen Mahcupyan, Davutoglu egykori főtanácsadója.

Ahmet Davutoglut ki akarták zárni az AKP-ből, amelynek vezetését többször is bírálta, de a közelmúltban végül maga mondott le tagságáról a kormánypártban. Szeptember közepén azzal indokolta saját és társai kiválását az AKP-ból, hogy nem maradt számukra lehetőség a pártban megvalósítani céljaikat. Hangoztatta: a vezetés még megfizeti az árát annak, hogy kritikáik meghallgatása helyett ki akarta zárni őket. Davutoglu már akkor jelezte: történelmi, továbbá a nép iránt érzett felelősség számukra egy új politikai mozgalom felépítése.

A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban július végén megjelent interjújában a volt miniszterelnök arról beszélt, hogy a 2002 óta hatalmon lévő török kormánypárt eltért alapvető értékeitől. "Az Igazság és Fejlődés Pártja egykor nagyra tartotta a szabadság, a vélemény- és a szólásszabadság, az igazságosság értékeit" - mondta. Egyúttal úgy látta, Törökország intézményei gyengülnek, és az elnöki rendszerre való 2018-as áttérés, amely példátlan hatalmat biztosított Recep Tayyip Erdogan államfőnek, az ország alapvető struktúráit rombolja.

Davutoglu 2003 és 2009 között az akkor még kormányfő Erdogan külpolitikai tanácsadója, 2009 és 2014 között az ország külügyminisztere, 2014 és 2016 között pedig - Erdogant váltva - miniszterelnök, illetve az AKP elnöke volt.

Az AKP másként gondolkodói azt követően készülnek rivális pártokat alapítani, hogy a kormánypárt az idei helyhatósági választásokon 15 év után elveszítette Isztambul és Ankara főpolgármesteri székét. A másik rebellis csoportot Ali Babacan egykori miniszterelnök-helyettes, az AKP egyik alapító tagja vezeti, aki júliusban lépett ki a kormánypártból. Babacan a közelmúltban azt mondta, hogy ő is még az év vége előtt új pártot alapít.

Az AKP-nak jelenleg 295 képviselője van a 600 fős törvényhozásban. A többséget szövetségesével, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjával (MHP) biztosítja a parlamentben, amely további 49 mandátummal rendelkezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!