Benyújtotta lemondását az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség vezetője

Külföld, 2017.09.27

Benyújtotta lemondását  szerdán Chuck Rosenberg, az Egyesült Államok kábítószerellenes ügynökségének (DEA)  vezetője.

A főhivatalnok lemondása váratlan volt, a The New York Times című napilap információi szerint Rosenberg a "tisztesség" és a "közbizalom" megőrzésére hivatkozva nyújtotta be lemondását. Chuck Rosenberget még az előző amerikai elnök, Barack Obama nevezte ki , azt megelőzően James Comey-nak , a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) menesztett igazgatójának kabinetfőnöke volt. A The New York Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja: Chuck Rosenberg "egyre inkább arról győződött meg, hogy Donald Trump nem nagyon tiszteli a törvényességet"

A távozó vezető körlevélben értesítette munkatársait a döntéséről, de nem adott konkrét okokat és magyarázatot rá. Kommentárok azonban arra emlékeztetnek: Chuck Rosenberg korábban nyilvánosan bírálta Donald Trump elnököt. A bírálat július végén történt, amikor az elnök New Yorkban egy rendőrakadémián előadást tartva a bűnözőkkel szembeni óvatos, de kemény fellépésre ösztökélte a rendfenntartókat.

Chuck Rosenberg akkor a DEA belső fórumán körlevelet tett közzé, amelyben úgy vélekedett, hogy az elnök "elnézi a helytelen rendőri magatartást" és leszögezte, hogy a kábítószerellenes ügynökségnél "ennél magasabb elvárásokhoz" tartják magukat a munkatársak. "Kötelességem megszólalni, ha valami helytelen" - fogalmazott akkor Chuck Rosenberg.

Szintén sajtóhírek szólnak arról is, hogy nézetkülönbség volt Rosenberg és Jeff Sessions igazságügyi miniszter között annak megítélésében, hogy a bűnözők mely csoportja ellen kell erősíteni a harcot. Sessions miniszter a sokat emlegetett, úgynevezett MS13 nevű, közép-amerikai bűnöző bandák elleni harcra összpontosítana, míg Rosenberg a kábítószerkereskedő nagy kartellek elleni küzdelmet fokozná. A Politico című lap azt jelentette, hogy Chuck Rosenberg már régóta fontolgatta a lemondását, annak ellenére, hogy az igazságügyi miniszter helyettese, Rod Rosenstein arról tárgyalt vele, hogy szóba kerülhet újbóli kinevezése a DEA, vagy akár más kormányzati hivatal élére.

A The Washington Post értesülései szerint a DEA vezetői posztjára Joseph R. Fuentes, New Jersey állam rendőrsége vezetője az esélyes. Fuentest Trump támogatójaként tartják számon, aki Donald Trump januári beiktatásakor üdvözölte "az igazságba győzedelmeskedésébe vetett optimizmus és erkölcsiség megújulását".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!