Benyújtotta vagyonbevallását az ukrán kormányfő

Külföld, 2016.10.26

Benyújtotta vagyonbevallását immár az idén törvényileg megkövetelt elektronikus formában Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök - jelentették sajtóforrások a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ügynökség honlapján található adatokra hivatkozva.

A miniszterelnök a Facebook közösségi portálon is felhívta a figyelmet arra, hogy vagyonbevallása már nyilvánosan elérhető. Hozzáfűzte, hogy neki és üzletasszony feleségének még a kereskedelmi szférában eltöltött időkből vannak megtakarításaik, vagyonuk nagy részét még kormányfői kinevezése előtt szerezte. Megjegyezte, hogy különösen értékes vagyontárgyai nincsenek, megfogalmazása szerint az ilyesmi gyűjtése sosem volt szokás a családjában.

Hrojszmannak a bevallása alapján két ház, két lakás, öt egyéb ingatlan és négy telek van a birtokában, összesen mintegy kilencezer négyzetméter területtel. Van továbbá egy Land Rover és egy Range Rover típusú gépkocsija, felesége nevén pedig egy Volkswagen és egy Tuareg márkájú autó. Bevallott még egyebek mellett 12 karórát és két pár, drágakövekkel ékesített mandzsettagombot

Tavalyi éves bevételként csaknem másfél millió hrivnyát, azaz körülbelül 17 millió forintot vallott be, ami részben miniszterelnöki fizetéséből és ingatlankiadási bevételekből szerzett. Felesége és lánya a dokumentum alapján szintén közel ennyit keresett 2015-ben.

Hrojszman ezenfelül pénzbeli aktívumokkal is rendelkezik: csaknem 2,4 millió hrivnyával (27 millió forint), 870 ezer amerikai dollárral és 460 ezer euróval. Bankszámláin kicsivel több mint kétmillió hrivnyát (28 millió forint) és 16 ezer eurót tart. Felesége készpénzben mintegy 1,6 millió hrivnyát (18 millió forint) és 372 ezer dollár tart, bankszámlákon pedig 193,5 ezer hrivnyát (2,2 millió forint).

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak - összesen mintegy 50 ezer személynek - elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szorgalmazta, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtás feltételéül szabta Kijevnek.

Az erre a célra készített informatikai rendszert azonban számos kritika érte, továbbá felvetődtek olyan aggodalmak, hogy nem omlik-e össze a rendszer ekkora mennyiségű adat befogadásától, és kellően védett-e a hackertámadások ellen. Az ukrán sajtóban több politikus panaszkodott, hogy a rendszer lassú, akadozik, rendszeresen lefagy, vagy törlődnek belőle már beírt adatok, valamint az űrlap értelmezhetetlen, vagy nevetséges kérdéseket tartalmaz.

Hrojszman viszont azt írta a Facebookon, hogy több "nekifutással" néhány órát vett tőle igénybe a bevallás elkészítése.

Az e-deklarációkkal kapcsolatos technikai hibák kiküszöbölése érdekében rendkívüli ülést tart csütörtökön a korrupcióellenes ügynökség. A bevallások benyújtásának határideje e hét végén jár le, sajtóértesülések szerint eddig az érintetteknek még csak alig a felétől érkeztek be az adatok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!