Bepanaszolta Klaus Iohannis államfőt a román kormány az alkotmánybíróságnál

Külföld, 2018.04.23

Bepanaszolta az alkotmánybíróságnál a bukaresti szociálliberális kormány hétfőn Klaus Iohannist, amiért a jobboldali államfő megtagadta Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását.

A kormánykoalíció a korrupcióellenes ügyészek visszaéléseiről szóló sajtóleleplezésekre hivatkozva követeli Kövesi menesztését, és úgy értékeli: az államfőnek nem állt jogában elutasítani a DNA-főügyész leváltását, amelyet Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezett.

Bár a sajtónak rendszeresen nyilatkozó tárcavezető nem kívánta részletezni az alkotmányossági óvás tartalmát, a bukaresti média úgy tudja: a kormány "alkotmányos természetű jogi konfliktus" előidézése miatt emelt panaszt Iohannis ellen.

Amennyiben az alkotmánybíróság is megerősíti, hogy két egymással jogvitába keveredett állami intézmény között alkotmányértelmezési konfliktus állt elő, az alkotmánybírák nem a konkrét esetre írnak elő kötelező érvényű megoldást, csak egy elvi állásfoglalást tesznek közzé, amely viszont iránymutató a tekintetben, hogyan kerülhető el a konfliktus megismétlődése.

Ha a testület elmarasztalja Iohannist, az elnök aligha tarthatja meg tisztségében a DNA főügyészét, mert a parlamenti többség már alkotmánysértéssel is megvádolhatja, felfüggesztheti őt tisztségéből, és népszavazást írhat ki leváltásáról.

Iohannisnak azonban meggyőződése, hogy az alkotmány nemcsak "közjegyzői" - az igazságügyi miniszter javaslatának ellenjegyzésére korlátozott - szereppel, hanem reális mérlegelési jogkörrel ruházta fel az államfőt az ügyészségi vezetők kinevezésénél és leváltásánál, és bízik abban, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a kormány óvását.

Az államfő nem titkolta: elégedett Kövesivel, akit szerinte a DNA meggyengítése reményében támadnak a korrupcióval vádolt politikusok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!