Bevonult a börtönbe a magatehetetlen palesztin merénylőt agyonlövő izraeli katona

Külföld, 2017.08.09

Bevonult egy izraeli katonai börtönbe reggel másféléves büntetésének letöltésére Elor Azaria leszerelt katona, aki sorkatonai szolgálata idején agyonlőtt Hebronban egy megatehetetlenül fekvő palesztin merénylőt - jelentette az izraeli tízes tévécsatorna szerdán.

Azaria egy személyautóban érkezett a Crifin nevű katonai táborba, ahová több tucat támogatója is elkísérte izraeli zászlókat lengetve. Az első üléseken édesapja és ügyvédje ült, az elítélt katona hátul foglalt helyet, amikor behajtottak a tábor területére.

Elor Azaria ügyvédje korábban a kiszabott büntetés könnyítését kérvényezte Gadi Ejzenkot vezérkari főnöktől, és a börtönbe vonulás kezdetének elhalasztását kérte a válasz október elejéig várható kézhez vételéig, de kedden a katonai fellebbviteli bíróság elnöke elutasította a kérelmét, és ezért az eredetileg meghatározott időpontban kellett megkezdenie büntetése letöltését.

A katonai bíróság július végén elutasította a földön, magatehetetlenül fekvő palesztin merénylőt agyonlövő katona fellebbezését is, miután az ügyészek
sorra megcáfolták a védelem állításait.

Ekkor helybenhagyták a február végén meghozott határozatot a másféléves, a bírák kisebbségi véleménye szerint túlzottan is enyhe börtönbüntetésről. Az indoklás elsősorban a tett motivációját vette figyelembe, mert a tanúvallomások szerint Azariát a bosszú vezérelte, és fegyverhasználata nem volt jogos.

Az Azaria-ügy megosztotta Izraelt. Az egyik oldal igazolhatónak tartja, hogy agyonlőtte a sebesült, már ártalmatlanított palesztint, mert az előzőleg késsel támadt az izraeli katonákra, és megsebesítette Azaria egyik katonatársát, a másik oldal viszont elítélendőnek tekinti a halálos lövés leadását 11 perccel a merénylet után. Egybehangzó vélemények szerint részben a közvélemény nyomására döntött a bíróság a viszonylag enyhe büntetés mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!