Biden tagadja vélt szerepét a Flynn-ügyben, a szenátus meghallgatást fog tartani

Külföld, 2020.05.14

Joe Biden, a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzat alelnöke, a demokraták várható idei elnökjelöltje csütörtökön tagadta vélt szerepét Donald Trump jelenlegi elnök első nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ügyében, amely a 2016-os amerikai választási folyamattal kapcsolatban vizsgált orosz beavatkozással van összefüggésben. Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke bejelentette, hogy a testület meghallgatást tart az ügyben.

Richard Grenell, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója nyilvánosságra hozta, hogy az Obama-kormányzat idején kiknek volt felelősségük abban, hogy kiszivárogtatták Michael Flynn és Szergej Kiszljak akkori washingtoni orosz nagykövet beszélgetéseinek leiratait a The Washington Post című lapnak 2017 elején. E dokumentumokra hivatkozva indíttatta meg Flynn ellen a nyomozást a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság. Flynn 2017 februárjában le is mondott a posztjáról.

A Richard Grenell által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Obama-kormányzat 39 tisztségviselője kérte, hogy hozzáférhessen Flynn telefonbeszélgetéseihez. A feloldott titkosítású dokumentumokból kiderül, hogy Joe Biden akkori alelnök, James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump által később menesztett vezetője, James Clapper, a DNI korábbi igazgatója és John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója kifejezetten szándékosan szivárogtatta ki a telefonbeszélgetés egyébként titkosított leiratát. Biden - vagy valaki az irodájából - eszerint 12 nappal Donald Trump elnöki eskütétele előtt kérte, hogy szivárogtassák ki a nyilvánosságnak Flynn telefonbeszélgetéseit.

Joe Biden egy televíziós interjúban tagadta ezt, csak annyit mondott, hogy "tudott" az ügyről, de nem kérte a kiszivárogtatást. Nem reagált az amerikai sajtóban több helyütt taglalt információra, hogy az Obama-kormányzat eleve lehallgattatta Flynnt és magát Donald Trump megválasztott elnököt is.

Andrew Bates, a Biden-kampány szóvivője közleményben tudatta, hogy a Flynn elleni nyomozás "a szabályok szerint folyt", és a dokumentumokat a republikánusok szelektíven hozták nyilvánosságra. "Akiknek itt kérdésekre kell válaszolniuk, az Grenell, Chuck Grassley és Ron Johnson republikánus szenátorok" - fogalmazott a szóvivő, kiemelve, hogy a republikánusok politikai célú akciójáról van szó.

Még szerdán egyébként Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor a kongresszusban úgy fogalmazott: "rajtakapták Bident. "Évek óta lehetett hallani, hogy Obama elnök kormányzata visszaélt a hatalmával" - fogalmazott Paul szenátor, s egyben az ügy teljes feltárását sürgette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!