Bírálja az Oroszország ellen tervezett amerikai szankciókat az osztrák kancellár

Külföld, 2017.07.26

Bírálja az Oroszország ellen tervezett amerikai szankciókat Christian Kern osztrák kancellár, és szóvivőjén keresztül azt közölte, hogy a szankcióknak kihatása lehet osztrák energetikai nagyvállalatokra is - jelentette az APA osztrák hírügynökség szerdán.

Az amerikai képviselőház kedden szinte egyhangú szavazással fogadta el azt a törvénycsomagot, amely újabb szankciókat rendel el Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen.

Jürgen Schwarz, az osztrák kancellár szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az amerikai szankciók egyoldalú szigorítása Oroszország ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió Ukrajnával folytatott közös politikájától való eltérést jelentené. Schwarz nagyon sajnálatosnak nevezte, ha az Egyesült Államok elállna a közös politikai irányvonaltól.

A szóvivő szerint a szankciók korlátozhatnák többek között az energiaszektor cégeinek működését. Egyúttal "különösen riasztónak" nevezte, hogy az Egyesült Államok megpróbálja Európa energiaellátását egyoldalú intézkedésekkel befolyásolni, így megvalósítva a saját gazdasági törekvéseit.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat vezetője Rainer Seele a német Handelsblatt című újságnak azt mondta, hogy Európa érdekében áll az önálló energiabiztonság. Úgy vélte, hogy az oroszországi szállítások veszélyeztetése helyett több gáznak kellene Oroszországból Európába érkeznie. Indoklása szerint mivel a saját kitermelés igencsak megcsappant, Európa szempontjából fontos, hogy Oroszországból is érkezzen valamennyi földgáz.

Egyúttal kiállt az Északi Áramlat-2 olajvezeték megépítése mellett, amelynek anyagi támogatását az OMV is biztosítja. Seele szerint mindez hozzájárul az energiabiztonsághoz és vonzóbb feltételeket nyújt az európai fogyasztóknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!