Blinken: Franciaország létfontosságú partner az indiai-csendes-óceáni térségben

Külföld, 2021.09.16

Franciaország "létfontosságú partner" az indiai-csendes-óceáni térségben, és Washington továbbra is együttműködik Párizzsal - mondta csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután részt vett az amerikai és ausztrál külügy- és védelmi miniszterek találkozóján.

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy egy új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoznak létre. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A megállapodás eredményeképpen Canberra úgy döntött, hogy a nukleáris meghajtású tengeralattjárókat az Egyesült Államoktól vásárolja meg, egyúttal felmondja a dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról Franciaországgal kötött, 40 milliárd dollár értékű szerződését. Franciaország ausztrál hátba szúrásnak és durva amerikai döntésnek nevezte csütörtökön a partnerség létrehozásáról szól bejelentést.

Blinken sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Washington a tengeralattjáró-megállapodás bejelentése előtt is kapcsolatban állt francia partnereivel. "Hihetetlenül szoros az együttműködésünk Franciaországgal számos közös prioritást tekintve az indiai-csendes-óceáni térségben és a világ egyéb részein is. Ezt folytatni fogjuk. Alapvető értékként tekintünk erre a kapcsolatra, erre a partnerségre"- fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Szakértők szerint az Egyesült Államok és szövetségesei keresik a módját, hogy visszaszorítsák Kína növekvő hatalmát és befolyását a térségben. Kína szerint az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság szerdai megállapodásukkal "súlyosan károsítják a regionális békét és stabilitást". Peking "hidegháborús mentalitásnak" nevezte a történteket.

"Részletesen beszéltünk Kína destabilizáló tevékenységéről és Peking más országokat elnyomó és megfélemlítő erőfeszítéseiről, amelyek ellentétben állnak az alapvető szabályokkal és normákkal" - fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Hozzátette, hogy bár konstruktív kapcsolatra törekszenek Kínával, továbbra is szemmel tartják Peking azon törekvéseit, amelyek "aláássák a kialakult nemzetközi rendet."

"Nem ez az első alkalom, hogy Ausztrália álláspontjával kapcsolatban különböző kirohanásokat látunk Kínától" - mondta a megbeszélés után Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter. A tárcavezető "büszke demokráciának" nevezte országát, amely elkötelezett az indiai-csendes-óceáni térség tartós békéjének biztosítása érdekében. "Ez az együttműködés biztonságosabb régióvá teszi a térséget, ez a valóság. Semmilyen propaganda nem változtathat a tényeken" - tette hozzá Dutton.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!