Bocskor Andrea: fontos mérföldkő az ukrajnai vízummentesség eléréséhez az EP szakbizottságának támogatása

Külföld, 2017.03.09

Apró, de fontos mérföldkő az ukrajnai vízummentesség eléréséhez az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) támogatása - jelentette ki Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága csütörtökön megszavazta az ukrán állampolgárok vízummentes beutazásáról szóló jelentést.

Bocskor Andrea kiemelte, a vízummentesség hosszú folyamata végéhez közeledik, amelynek eredményeképpen az ukrán állampolgároknak lehetőségük nyílik jobban megismerni az Európai Unió országait és részt venni a külföldi oktatási- és csereprogramokban. Hozzátette, a kárpátaljai magyarok is egyszerűbben, kisebb költséggel tarthatnak kapcsolatot az anyaországgal.

A vízummentességről szóló megállapodás értelmében az Európai Unió szabad beutazást biztosít azon ukrán állampolgárok számára, akik biometrikus - négy ujjlenyomatot és az arcképet elektronikusan rögzítő - útlevéllel rendelkeznek és turisztikai, családi vagy üzleti céllal utaznak az unió területére, illetve félévente legfeljebb 90 napot tartózkodnak az unió valamely országában.

A vízummentes beutazás hatálybalépéséhez még szükséges, hogy az Európai Parlament plenáris ülése a jövő héten megszavazza, az Európai Unió Tanácsa pedig megerősítse a jelentést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!