TV műsor

Bocskor Andrea: kisebbségellenes az oktatási törvény Ukrajnában

Külföld, 2017.09.06

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációja tiltakozik az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény kisebbségellenes intézkedései ellen és arra kéri Ukrajna elnökét, Petro Porosenkót, hogy ne írja alá azt - tájékoztatott Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

A képviselő leszögezte a módosított oktatási törvény - semmibe véve az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait - megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, ami súlyos visszalépést jelent az eddig, de még a korábbi szovjet rendszerben is, érvényben lévő jogszabályokhoz képest.

A néppárti képviselő szerint az elfogadott törvény szövege amellett, hogy súlyosan sérti az ukrajnai őshonos nemzeti- és nyelvi kisebbségek alkotmányos jogait, az ország nemzetközi kötelezettségeivel is ellentétes. Az ukrajnai kisebbségek fentről irányított integrálása a többségi nemzethez nyílt asszimilációs törekvésekre utal - mondta a kárpátaljai politikus.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács kedden megszavazta a 3491-d számú oktatási törvényt, melynek 7. cikke az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást. A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!