Bombafenyegetés miatt újabb evakuálásokat hajtottak végre Moszkvában

Külföld, 2017.10.06

Telefonos, névtelen bombafenyegetések miatt Moszkvában több mint 100 objektumból több mint 20 ezer embert evakuáltak pénteken - közölte jól értesült forrásra hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség.

Az Interfax szerint az épületeket, köztük három repteret, négy pályaudvart, több mint 20 iskolát, óvodát és önkormányzati épületeket, valamint a belvárosi Marriott Grand Hotelt átkutatják.

A repterekkel kapcsolatos, a Seremetyjevo gyógyszertárának, Vnukovo egyik éttermének és a Zsukovszkij információ pultjának aláaknázásáról szóló figyelmeztetések egyszerre futottak be. A TASZSZ szerint a fővárosi biztonsági és mentőszolgálatok a nap folyamán több mint 100 szándékosan félrevezető riasztást kaptak.

Az orosz főváros környékén 41 iskolából további mintegy hatezer embert, egy bevásárlóközpontból pedig kétezer embert kellett kivezetni.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt állította, hogy a már csaknem egy hónapja tartó hamis riasztássorozat négy külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban.

Az FSZB-főnök szerint a telefonhívások előzetes becslések szerint több mint 300 millió rubel (mintegy 1,4 milliárd forint) veszteséget okoztak.

Hivatalos összesítést még mindig nem tettek közzé arról, hogy Oroszországban hol és hány embert kellett evakuálni a szeptember 10-én kezdődött, nagyszámú és szándékosan félrevezető telefonos riasztások miatt.

Bortnyikov - igaz, kevés konkrétumot megemlítve - először számolt be arról, hogy a hatóságok kit gyanúsítanak a "telefonos terrorizmussal".

A sajtóban legelterjedtebb korábbi magyarázatok az Iszlám Állam terroristáit, az "ukrán nyomot" vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött. Abban a kérdésben eddig is összhang volt a teóriák között, hogy a hívásokat külföldről indíthatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!