Borboly-ügy - Feloldhatják a nemzetbiztonsági lehallgatások elrendelésének a titkosságát

Külföld, 2018.06.26

A Hargita Megyei Törvényszék kedden kérte, hogy a román legfelsőbb bíróság oldja fel a titkosítását azoknak a felhatalmazásoknak és végzéseknek, amelyek alapján nemzetbiztonsági okokból lehallgatták Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét.

Erről Sergiu Bogdan, Borboly ügyvédje beszélt a politikus ellen öt éve folyó per keddi tárgyalása után. Borboly Csabát és vádlott-társait 2013-ban hivatali visszaéléssel vádolta meg a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) Hargita megyei útépítési ügyek miatt. A vád által benyújtott bizonyítékok egy része olyan lehallgatások jegyzőkönyve, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített a politikus nemzetbiztonsági megfigyelése során.

Sergiu Bogdan elmondta: a titkosság feloldása révén megtudhatnák, milyen cselekedetek kapcsán, milyen körülmények között rendelték el Borboly Csaba nemzetbiztonsági lehallgatását.

Hozzátette: egyben alkotmányossági óvást nyújtottak be azzal kapcsolatban, hogy felhasználhatók-e más ügyekben is a nemzetbiztonsági lehallgatások jegyzőkönyvei.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy kezdeményezésükre a törvényszék kéréssel fordul a SRI-hez. A titkosszolgálattól azt várják, hogy megmagyarázza: miképpen alkalmazta Borboly Csaba és társai ügyében a legfelsőbb bírósággal kötött megállapodást, amelynek titkosságát június elején oldották fel.

Az ügyészség szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Borboly Csaba és társai 2010 és 2011 között sorozatosan követtek el közérdeket sértő hivatali visszaéléseket Hargita megyei útépítési ügyekben. A vád szerint a visszaélésekkel 4,88 millió lej (331 millió forint) kárt okoztak a megye költségvetésének.

A DNA Borboly Csabát folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, hivatali visszaélésre való felbujtással, hamisítással és hamis feljelentéssel vádolja. Megállapításuk szerint az önkormányzat elnöke indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan útépítő cégnek, amely Pálffy Domokos volt RMDSZ-es megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!