Borrell: nem született döntés a hajók járőrözésének újraindításáról a Sophia műveletben

Külföld, 2020.01.20

Nem született végleges döntés a hajók járőrözésének újraindításáról a földközi-tengeri Sophia műveletben - közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereit tömörítő tanács egynapos ülését követően.

Josep Borrell tájékoztatása szerint a külügyminiszterek várhatóan egy hónapon belül visszatérnek a hajók jövőbeli részvételének részletesebb tárgyalásához, annak érdekében, hogy a művelet újra teljes körűen működhessen. Az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében tevékenykedő flotta járőrözését 2019 márciusában függesztették fel, egyetértés hiánya miatt.

A főképviselő közölte azt is, az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a líbiai tűzszünet támogatásának, köztük az annak betartását ellenőrző misszió felállításának lehetőségeit.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyvercsempészet nem kizárólag a tengeren, hanem jelentős részben a szárazföldi határokon zajlik, ezért a tengeri ellenőrzés mellet a szárazföldön, sőt, a levegőben is ellenőrzést kell végezni. Ehhez azonban olyan műholdas és légi eszközökre is szükség lesz, amelyek egyelőre nem szerepelnek Sophia művelet portfóliójában - tette hozzá.

Az tagországok uniós nagyköveteinek feladata, hogy a következő ülésig konkrét javaslatokat terjesszenek a Külügyi Tanács elé a líbiai tűzszünet fenntartásának lehetőségeiről, azonban ezen időszak alatt el kell érni azt, hogy a fegyverszünet tartóssá váljék - húzta alá.

Kijelentette továbbá, még messze van, hogy kimondható legyen: Líbiában valóban tűzszünet lépett érvénybe, ugyanakkor a helyzet lényegesen jobb, mint akár egy héttel ezelőtt.

Heiko Maas német külügyminiszter távozásakor azt mondta, túl korai lenne azt mondani, hogy Líbia partjainál az EU tengeri jelenlétének kérdésében valódi előrelépés történt. Hozzátette, a vita még zajlik az eszközök széles skálájáról.

Noha a német kormány továbbra is úgy tartja, hogy a líbiai békefolyamat végrehajtása a helyi érintett felek feladata, meg kell vizsgálni, az unió hogyan tud szerepet vállalni a folyamatban - tette hozzá.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a találkozót követően azt mondta, a "Sophia műveletet darabjaira kell szedni és teljesen új elemekből újjáépíteni". Hangsúlyozta továbbá: országa ragaszkodik ahhoz, hogy a műveletet küldetése kizárólag a fegyverembargó nyomon követésére korlátozódjon, "és semmi másra".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a művelet keretében esetleg nem nyílna lehetőség többé arra, hogy a hajók legénysége megmentse a tengeren átkelni szándékozó migránsokat, Di Maio azt mondta, ez a kérdés nem került hétfőn a külügyminiszterek asztalára.

Jean-Yves Le Drian a líbiai konfliktussal, valamint a vasárnap Berlinben tartott nemzetközi Líbia-konferencia eredményeivel összefüggésben úgy nyilatkozott: ez az első alkalom, hogy Európának sikerült visszanyernie az irányítást a líbiai konfliktust illetően.

A klímaváltozás elleni fellépéssel összefüggésben Josep Borrell azt mondta, az uniós külügyi tanács megújítja az EU azon kötelezettségvállalását, hogy az éghajlat-politikai fellépést külpolitikájának középpontjába helyezi.

Állásfoglalásukban a külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy az EU-nak szorgalmaznia kell, hogy az unió mellett más országok is fokozzák erőfeszítéseiket, amihez valamennyi uniós külpolitikai eszközön keresztül támogatást kell nyújtani számukra. Kiemelték azt is, hogy fokozni kell a partnerországokat és regionális szervezeteket célzó, az éghajlat-politikai fellépésekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységeket - közölte.

A főképviselő újságírói kérdésre arról is tájékoztatott, hogy szerdán fogadja Brüsszelben Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!