Börtönnel büntetné a székelyföldi autonómiatörekvéseket egy román kormánypárti képviselő

Külföld, 2017.03.03

Börtönnel büntetné az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekményeket Romániában Tudor Ciuhodaru, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik képviselője, aki a Székelyföldnek autonómiát követelő megmozdulásokra hivatkozik tervezete indoklásában.

Ciuhodaru a Digi 24 hírtelevíziónak pénteken kifejtette: kezdeményezése a román állam "lényegét", egységes és oszthatatlan nemzetállami meghatározását vitató "szélsőséges, revizionista, szeparatista" törekvések büntetését célozza. Hozzátette: a régi büntető törvénykönyvvel ellentétben az új Btk. nem büntet minden olyan cselekményt, amely sérti az alkotmány első cikkelyét, tervezete pedig ezt a "joghézagot" pótolná.

A PSD képviselője a hét elején jegyezte be a szenátusnál az új Btk. módosítását célzó törvénytervezetét, amely fél évtől három évig terjedő börtönnel sújtaná azokat, akik egyedül vagy csoportosan az alkotmányos rend megváltoztatására, az államhatalom gyakorlásának akadályozására irányuló cselekményeket követnek el.

Ciuhodaru a törvénytervezet mellé csatolt hivatalos indoklásban is utalt azokra a székelyföldi autonómiatüntetésekre, amelyeket minden évben - idén is - március 10-én, a Székely szabadság napján szervez Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

"A marosvásárhelyi események, amelyeken autonómiát igényeltek Székelyföldnek, valamint Tőkés László és Sógor Csaba romániai magyar etnikumú európai parlamenti képviselők kérései szükségessé teszik, hogy a román parlament elfogadja ezt a törvénytervezetet, amelyben kimondjuk, hogy Romániában a demokrácia és véleményszabadság nem terjedhet ki a román állam lényegét támadó szélsőséges, szeparatista, revizionista megközelítésekre is" - olvasható az indoklásban.

A törvénytervezetre a februári kormányellenes tüntetések szervezésében szerepet vállaló Funky Citizen egyesület hívta fel a figyelmet, azt feltételezve, hogy az "államhatalom gyakorlása akadályozásának" büntetésével a PSD valójában a demonstrációk résztvevőit fenyegeti börtönnel. Ciuhodaru - szavait megnyugtatásnak szánva - közölte: szó sincs a politikai véleménynyilvánítás korlátozásáról, neki csak a székelyföldi autonómia-követelések ellen van kifogása.

A román Btk. eddig csak az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló cselekmények elkövetőit sújtotta tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel, fegyveres akció esetén pedig a büntetési tétel 15-től 25 évig terjed.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!