Boszniai miniszterelnök: Törökország Bosznia egyik legjelentősebb partnere

Külföld, 2018.03.29

Törökország Bosznia-Hercegovina egyik legjelentősebb partnere, a legőszintébb barátja és legfontosabb támogatója a nyugat-balkáni országnak - hangsúlyozta Denis Zvizdic, Bosznia-Hercegovina központi kormányának miniszterelnöke csütörtökön Szarajevóban Binali Yildirim török miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után.

A találkozón főként gazdasági és külpolitikai kérdésekről esett szó a Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalának beszámolója szerint. Elhangzott, hogy Bosznia-Hercegovina stratégiai célja az euroatlanti integráció, és Ankara mindenben támogatja a boszniai törekvéseket.

Binali Yildirim kiemelte, hogy Törökország támogatja Bosznia NATO-csatlakozását, mert a békét meg kell őrizni, és senki nem szeretné, ha a kilencvenes évek délszláv háborúihoz hasonló események történnének a térségben.

A gazdasági kérdések közül a legfőképpen az energetika, a fém- és faipar, valamint a szállítmányozás került szóba, elhangzott, hogy ez utóbbi nélkül nem lehet nagyobb gazdasági reformokról beszélni. Elhangzott, hogy Ankara kész arra, hogy a következő öt évben biztosítsa a Boszniából származó hús törökországi importját, ami lehetőséget biztosít arra is, hogy a török befektetők a boszniai húsiparba fektessenek.

A boszniai miniszterelnök kiemelte, hogy Törökország Bosznia-Hercegovina tíz legfontosabb külkereskedelmi partnereinek és befektetőinek egyike, és folyamatos növekedés tapasztalható mind a befektetések, mind a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom területén. A török kormányfő ehhez kapcsolódóan rámutatott, hogy a török befektetők már régóta jelen vannak a nyugat-balkáni országban, a tervek szerint pedig tovább növekedhet a számuk, ami azt is jelenti, hogy új munkahelyek létesülhetnek Boszniában.

A találkozón szó esett a Szarajevó-Belgrád-autópálya kiépítéséről is, amelyhez Törökország nyújt jelentős anyagi támogatást.

Binali Yildirim kijelentette: azt várja a boszniai hatóságoktól, hogy akadályozzák meg a balkáni országban az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatának minden tevékenységét.

A török miniszterelnök kétnapos látogatásra érkezett Bosznia-Hercegovinába, Denis Zvizdic mellett találkozik a boszniai kormánytagokkal, a parlamenti képviselőkkel, valamint a háromtagú államelnökség tagjaival is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!