Brenzovics: a magyarok elleni hangulatkeltés volt a kettős állampolgárság körüli botrány célja

Külföld, 2018.09.25

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint mivel az ukrán törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot, az e körül kialakult ügy célja a magyarok elleni hangulatkeltés volt.

Brenzovics Lászlót azzal összefüggésben kérdezték kedden az M1 aktuális csatornán, hogy a múlt héten megjelent egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Azt mondta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és ukrán kollégája, Pavlo Klimkin New York-i tárgyalásán nem számít nagy előrelépésre. Szerinte az ügy, amelyet a kettős állampolgárság körül "kavartak", ennek a tárgyalásnak a "tüzérségi előkészítése" volt, hogy hangulatot keltsenek Magyarország és a magyarok ellen.

Brenzovics László elmondta: a magyar állampolgárság felvétele Kárpátalján 2010 óta tart, erről az ukrán szerveknek is tudomásuk volt és van. Hangsúlyozta: "köztudott", hogy az ukrán törvények "nem tiltják és nem szankcionálják a kettős állampolgárságot".

Véleménye szerint kampányüzenet a videó kiszivárogtatása, a lakosság megosztására törekszenek vele, és ezzel is el lehet terelni az emberek figyelmét az ország valós problémáiról.

Vélhetően olyan ember készítette a videót, aki fölvette a magyar állampolgárságot, "gondolom, tudható, hogy ki ez a személy" - mondta a politikus.

Brenzovics László szerint a jogfosztottság határán vannak az ukrajnai magyarok, hiszen az oktatási törvény jelentős mértékben megfosztotta őket oktatási jogaiktól, és előkészületben van a nyelvtörvény, amelyet vélhetően el fognak fogadni, és az "igen jelentős visszalépést" jelent majd a nyelvi jogokban.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a nemzetközi szervezetek "nem kezelik kellő súllyal" az ukrajnai problémákat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!