Brexit - Brit jegybanki kormányzó: aggasztó, de az is elképzelhető, hogy nem lesz megállapodás

Külföld, 2018.08.03

A brit jegybank kormányzója szerint aggasztó és rendkívül kellemetlen, de annak is megvan a kockázata, hogy megállapodás nélkül szűnik meg Nagy-Britannia tagsága az Európai Unióban.

Mark Carney a BBC rádiójának Today című pénteki műsorában ugyanakkor úgy vélekedett, "viszonylag valószínűtlen", hogy nem születik megállapodás, de megvan ennek a lehetősége. Hangsúlyozta, az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak egyaránt "abszolúte érdeke", hogy legyen átmeneti időszak a brit tagság 2019 márciusában várható megszűnése után.

Beszélt arról is, hogy a pénzügyi rendszer szilárd és ellenáll a sokkoknak. "Gondoskodtunk arról, hogy a bankoknak legyen tőkéjük, likviditásuk, amelyre szükségük van" - tette hozzá.

Megjegyezte viszont, hogy a Brexit-folyamatnak számos lehetséges végkimenetele van, és most kritikus szakaszba lépnek a tárgyalások. Amennyiben nem születne megállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió között, az zavarokhoz vezetne a kereskedelemben és a gazdasági aktivitásban, továbbá egy ideig emelkednének az árak - figyelmeztetett. A Bank of England feladata, hogy mindez ne történjen meg - fogalmazott. Azt is mondta, hogy számba vették egy megállapodás nélküli Brexit kockázatait is.

Az Európai Unió részéről is van azonban még "néhány dolog", amelyet meg kell oldani, a brit bankok a likviditásuk és a tőkéjük ellenére sem tudnak egyedül felülkerekedni a Brexittel kapcsolatos összes pénzügyi problémán - mutatott rá. Brit részről minden szabályozás rendben van, az európai félnek azonban még van tennivalója ezen a téren - részletezte.

A brit jegybank csütörtökön kamatemelést hajtott végre, 0,5 százalékról a 2009 márciusa óta legmagasabb szintre, 0,75 százalékra emelte az irányadó rátát. Mark Carney a jelenlegi gazdasági helyzet alapján nagyjából helytállónak nevezte az azzal kapcsolatos piaci várakozásokat, hogy az alapkamatot az elkövetkező három évben 1,5 százalékra emelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!