Brexit - Másfél évtizedes mélyponton az EU-bevándorlás Nagy-Britanniában

Külföld, 2019.11.28

Több mint másfél évtizedes mélypontra csökkent az idei év első felével zárult tizenkét hónapban az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás, nem kis részben azért, mert a közép- és kelet-európai EU-országok állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett friss becslése szerint a június végéig terjedő egy évben nettó 48 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal érkező külföldi EU-állampolgárok száma.

Nagy-Britanniában 2003 óta nem mértek ilyen alacsony éves nettó EU-bevándorlást.

Az ONS ismertetése szerint a vizsgált időszakban 199 ezren érkeztek letelepedési céllal más EU-országokból, és 151 ezer EU-állampolgár távozott végleg Nagy-Britanniából.

A statisztikai hivatal által EU8-csoportként jelölt országok, vagyis az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív: ezekből az országokból 37 ezren érkeztek, viszont 42 ezren távoztak Nagy-Britanniából, vagyis az EU8-országok nettó bevándorlási egyenlege mínusz 5 ezer volt a júniussal zárult egy évben.

A teljes EU-bevándorlási mérlegen belül az EU8-csoport az egyetlen, amelynek nettó nagy-britanniai bevándorlási egyenlege negatív.

A statisztikai hivatal csütörtöki ismertetése szerint a régebbi EU-tagállamokból a vizsgált időszakban 26 ezerrel, az ONS által a keleti EU-országcsoporton belül EU2 megjelöléssel külön nyilvántartott Romániából és Bulgáriából szintén 26 ezerrel többen érkeztek tartós letelepedés céljával Nagy-Britanniába, mint ahányan ezeknek az országoknak az állampolgárai közül távoztak.

A statisztikai kimutatásban szereplő grafikus ábrák egyértelműen mutatják, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után - amelyen a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt - éles töréssel meredek ívben csökkenni kezdett a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás az Európai Unió társállamaiból, különösen az EU8-csoportból.

Az ONS a csütörtöki adatismertetésben külön ki is emeli, hogy az EU-ból tartós letelepedési szándékkal - vagyis 12 hónapnál hosszabb időre - érkezők száma a 2015-ben és a 2016 elején mért, rendre 200 ezer feletti legutóbbi éves csúcsszintekről a 2016-os EU-népszavazás óta folyamatosan csökken.

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - tehát az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával.

Boris Johnson miniszterelnök a BBC televízió minapi interjúműsorában ezt azzal indokolta, hogy jelenleg ellenőrizetlen bevándorlás zajlik egy több mint 500 millió lakosú térségből - vagyis az EU-ból -, és a szakképesítés nélküliek bevándorlása az elmúlt húsz évben a nagy-britanniai bérek emelkedését is akadályozta.

Johnson szerint az uniós bevándorlási szabályozás mindemellett diszkriminatív az EU-n kívüli országokból érkezőkkel szemben, és ezért is indokolt a mindenkire egyformán érvényes szabályozás bevezetése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!