Brexit - Szakértő: 2020 végéig kevés ideje lenne a briteknek megállapodást kötni az EU-val

Külföld, 2019.12.18

Kevés ideje lesz az Egyesült Királyságnak átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval, ha Boris Johnson brit miniszterelnök törvénybe foglalja, hogy csak 2020 végéig tarthat a kilépés utáni átmeneti időszak - közölte Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a szolgáltatások kereskedelméről biztos, hogy nem születik addig megállapodás.

Megállapodás nélkül a britek nehezebben érik majd el az európai uniós piacot, az EU pedig a brit piacot. Továbbá a brit cégek kevésbé lesznek versenyképesek, mert 27 országból kell mindenféle papírt beszerezniük - vélekedett.

Elmondta: az átmeneti időszakban minden uniós szabály és környezeti elem tovább működik majd az Egyesült Királyságban, csak a britek az EU döntéshozatali rendszerében nem vesznek majd részt.

Az EU kijelentette, ha a britek az átmeneti időszak után is hozzá szeretnének férni az egységes piachoz, be kell tartaniuk a környezetvédelmi normákat, a munkavállalói jogokat és a piaci szabályozásokat - mondta, hozzátéve: nagy kérdés, hogy Boris Johnson hajlandó-e erre.

Gálik Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a tárgyalásokon a magyar termelők és szolgáltatók érdekeit kell védenie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!