Brexit - Szakértő: gazdasági problémát okozhat, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az EU között

Külföld, 2020.06.01

Gazdasági problémát okozhat, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről - erről Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense beszélt az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A szakértő arra mutatott rá, hogy az év elején jogilag kiléptek a britek az unióból, de az átmenti időszakban, december 31-éig sem az EU sem az Egyesül Királyság gazdasága nem érzi még meg a szakítást.

Hozzátette: a koronavírus-válság sok ország gazdaságában komoly gondokat okoz, a briteknél két százaléktól akár tíz százalékot meghaladó mértékű visszaesés lehetséges. Gálik Zoltán szerint ha ehhez még hozzáadódik egyebek mellett a vámok bevezetése, az adminisztratív akadályok felállítása, illetve ha nem születnek megállapodások a légügyi területen, az a mindennapi életet is megnehezítheti majd.

Elmondta, az Egyesült Királyságnak lehetősége van arra, hogy ne kössön megállapodást az unióval, de ha szeretnének valamit, azért cserébe az EU elvárja bizonyos szabályok betartását.

Ez Egyesült Királyságnak a legfontosabb, hogy a szolgáltatási piacon és az áruforgalomban hozzáférjen az EU bizonyos kedvezményeihez. Az unió viszont elvárja, hogy a királyság a munkaügyi, környezetvédelmi, szociális szabályozások terén ne térjen el jelentősen az európai szabványoktól - hangsúlyozta Gálik Zoltán.

Jelenleg az uniós exportnak csak 7 százaléka megy az Egyesült Királyságba, azonban a brit export 47 százaléka az unióba irányul - hangzott el a műsorban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!