Brexit - Várhatóan pénteken az új londoni alsóház elé kerül a Brexit-megállapodás

Külföld, 2019.12.16

A brit kormány várakozása szerint már pénteken az új összetételű londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök londoni hivatalának szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a kormány még karácsony előtt szeretné újrakezdeni a Brexit-megállapodás parlamenti vitáját.

A Downing Street illetékese időpontot nem említett, de kijelentése azt jelenti, hogy a kormány pénteken terjesztheti a múlt csütörtökön jelentős konzervatív többséggel újjáválasztott alsóház elé a ratifikációs törvényjavaslatot.

Az új alsóház hivatalosan kedden tartja alakuló ülését, de az első két nap az új képviselők felesketésével telik, csütörtökön II. Erzsébet királynő ismerteti ceremoniális külsőségek közepette Johnson kormányának törvényalkotási programját, a jövő héten pedig karácsonyi szünetre vonul a parlament.

Az előző parlament alsóházának képviselői október végén megszavazták ugyan a Brexit-megállapodás alapelveit, rögtön ezután azonban leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet, azzal az indokkal, hogy egy ilyen terjedelmű és ennyire bonyolult jogszabálytervezetet nem lehet gondosan áttanulmányozni és elbírálni a kormány által akkor megszabott három ülésnap alatt.

A kormány a választás előtt már nem terjesztette ismét az alsóház elé a Brexit-megállapodást, de Boris Johnson a kampányban többször is kijelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, karácsony előtt újból benyújtja az egyezmény ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

A Konzervatív Párt a csütörtöki választáson a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A Downing Street szóvivője hétfő esti tájékoztatásában megerősítette, hogy a kormány még karácsony előtt el akarja indítani a ratifikációs folyamatot. Hozzátette: a törvénytervezet pontos szövege "tükrözni fogja" az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről elért megállapodást.

A választáson szerzett jelentős konzervatív többség lehetővé teszi, hogy a ratifikálási folyamatot a brit kormány a Brexit jelenleg érvényes január 31-i határnapjáig végigvigye, és így az Egyesült Királyság a jövő hónap végén - illetve közép-európai idő szerint február 1-én nulla órakor - megállapodással, rendezett módon kiléphessen az Európai Unióból.

Boris Johnson a választás végleges eredményének ismertetése után kijelentette, hogy a brit kormány "elsöprő erejű" felhatalmazást kapott a választóktól a Brexit-folyamat végigvitelére, és ezt január 31-ig végre is hajtja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!