Brexit - Barnier: az EU kész megkötni a "legambiciózusabb" szabadkereskedelmi egyezményt a britekkel

Külföld, 2017.11.20

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni az Egyesült Királyságnak, ehhez azonban előbb meg kell állapodni a szigetországgal a rendezett kiválás feltételeiről - mondta Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

Barnier ígéretet tett arra, hogy a lehető legátfogóbb kereskedelmi megállapodást fogják megcélozni Londonnal, ha a brit kormány rendezi a kilépés főbb kérdéseit.

"Amennyiben meg tudunk egyezni a rendezett távozás feltételeiről, és sikerül egyenlő feltételeket teremteni, akkor minden okunk megvan egy ambiciózus partnerségi kapcsolat kialakítására. Mi legalábbis ezt a lehetőséget részesítenénk előnyben" - hangsúlyozta a volt francia külügyminiszter és egykori belső piaci uniós biztos egy elemzőintézet rendezvényén.

Hozzátette, a bennmaradó uniós tagállamok éppen azért kezdték meg az EU-brit kereskedelmi tárgyalások "belső előkészítését", hogy rögtön "el lehessen indítani az egyeztetéseket a jövőről, amint sikerült megállapodni a múltról".

Az EU kész megkötni a "legambiciózusabb" szabadkereskedelmi egyezményt a britekkel, ebben azonban döntő fontosságú lesz, hogy London a kilépést követően továbbra is alkalmazni kívánja-e az uniós egészségügyi, környezetvédelmi, munkajogi és más normákat.

Rámutatott: a kilépési egyezmény ratifikációja ezen is múlhat az Európai Parlamentben, illetve a tagállamokban.

"Nem azért mondom ezt, hogy problémákat kreáljak, hanem azért, hogy elkerüljük őket" - fogalmazott.

A kiválási tárgyalások következő fordulójának időpontjáról még nem született megállapodás a felek között, márpedig fogytán az idő, ugyanis a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői a december 14-15-i csúcstalálkozójukon fognak dönteni arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!