Brexit - Cseh kormányfő: az uniós országoknak meg kell tanulniuk kompromisszumokat kötni

Külföld, 2017.03.30

Az Európai Unió (EU) tagországainak jobban oda kell figyelniük egymásra és meg kell tanulniuk kompromisszumokat kötni, nehogy a jövőben megismétlődhessen a Brexit-jelenség - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csötörtökön a cseh és a szlovák érdekegyeztető tanácsok együttes ülése utáni sajtótájékoztatón a Prága melletti Stirínben.

A cseh és a szlovák fél is hangsúlyozta: Nagy-Britannia jövőbeni kiválása után EU-ból (Brexit) is tiszteletben kell tartani a munkaerő szabad mozgásának elvét, és elfogadhatatlanok azok a tervek, melyek szerint módosítanák a külföldön dolgozók bérét és szociális ellátását, illetve hozzáigazítanák a származási országok béréhez és szociális támogatásaihoz. Ezt az EU új tagállamai ellenzik.

"Kompromisszumra van szükség, keresni kell a közös megoldásokat. Amennyiben nem sikerül megtartanunk a munkaerő szabad mozgását, a közös szabad piac is csődbe juthat" - vélekedett újságírók előtt Bohuslav Sobotka. Elismerte: a nyugati országokban időszerű probléma, hogy az ottani keresetek és támogatások jelenleg magasabbak, mint a keleti tagországokban. "Ezt mindenképpen meg kell oldani, nehogy újabb törésre kerüljön sor, mint a Brexit esetében" - szögezte le a cseh kormányfő.

Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a cseh kormány az unióból történő brit kilépésről kezdődő tárgyalásokon következetesen védeni fogja a Nagy-Britanniában dolgozó cseh állampolgárok jogait.

Theresa May brit miniszterelnök szerdán hivatalosan elindította a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. E cikkely szabályozza az EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. A bejelentés után nyilatkozatot adott ki az Európai Tanács, amelyben leszögezték, az EU-ban maradó tagállamok egységesen, konstruktív szellemben fognak fellépni a tárgyalásokon, és meg fogják védeni az érdekeiket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!