Brexit - Európai Tanács: az előrehozott választások nincsenek hatással a "huszonhetek" terveire

Külföld, 2017.04.18

Nincs semmilyen hatással az Egyesült Királyság uniós kilépése után is bennmaradó tagállamok álláspontjára a bejelentés, miszerint a londoni kormány előrehozott parlamenti választások kiírását tervezi júniusban - közölte kedden Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

"A brit választások nem változtatnak a huszonhetek tervein" - mondta Donald Tusk szóvivője a londoni bejelentésre reagálva.

"Az Európai Tanács várhatóan április 29-én el fogja fogadni a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásokat, ami lehetővé teszi az egyeztetések megkezdését" - tette hozzá.

Később Donald Tusk arról számolt be a Twitteren, hogy a bejelentés után "jó" telefonbeszélgetést folytatott Theresa May brit kormányfővel.

Egy másik bejegyzésében Tusk a váratlan fordulatot a brit Alfred Hitchcock által rendezett filmekhez hasonlította. "A Brexitet Hitchcock rendezte: először jön a földrengés, utána fokozódik a feszültség" - írta a tanács elnöke a híres rendező szavaira utalva, amelyek szerint "egy jó filmnek földrengéssel kell kezdődnie, amelyet a feszültség fokozódása követ".

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója nyilatkozatot adott ki, amelyben kiemelte, a választáson a briteknek lehetőségük lesz kifejezni az akaratukat, hogy milyen típusú kapcsolatot szeretnének a jövőben kialakítani országuk és az unió között.

"Brexit-ügyi tárgyalóként együtt fogok működni az új kormánnyal a lehető legjobb közös jövő megteremtése érdekében" - hangsúlyozta.

Sajtóértekezletén Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket, mindössze annyit mondott, hogy semmi rendkívüli nincs egy választás kiírásában, az Európai Unió ugyanis a demokrácia uniója.

A szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a tárgyalások május végén kezdődhetnek meg, nem tudni, hogy ezen mennyit változtat a június 8-ára tervezett előrehozott választás. Az Európai Bizottság a benn maradó huszonhetek vezetőinek április végi csúcstalálkozóját követően tesz majd javaslatot a folyamat megkezdésére, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!