Brexit - Felmérés: a britek kétharmada szerint be kell vonni az ellenzéket a kilépési tárgyalásokba

Külföld, 2017.07.13

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a brit választóknak több mint a kétharmada úgy gondolja, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről folyó tárgyalásokba be kell vonni az ellenzéki pártokat is.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov csütörtökön Londonban ismertetett országos felmérése kimutatta, hogy a britek 35 százaléka szerint az ellenzéknek a konzervatív párti kormánnyal azonos jogosultságokkal kellene részt vennie a Brexit-tárgyalásokon, további 33 százalék szerint az ellenzéki pártokat legalább konzultációs jelleggel be kell vonni a tárgyalássorozatba.

Azok között, akik az ellenzéknek a kormánnyal egyenlő döntési jogokat adnának a kilépési tárgyalásokon, szinte teljes az egyetértés abban, hogy a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak a Brexit-tárgyalóasztal mellett lenne a helye. E csoport 93 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Labourt a kormányzó konzervatívokéval megegyező jogokkal kell bevonni az EU-val folyó tárgyalásokba.

Azok közül, akik konzultációs jogot biztosítanának az ellenzéknek, 79 százalék mondta azt, hogy a Munkáspártnak legalább ilyen formában részt kellene vennie a tárgyalásokon.

A YouGov számításai szerint mindez azt jelenti, hogy a teljes brit választópolgárság 59 százaléka biztosítana részvételi jogot a Brexit-tárgyalásokon a Munkáspártnak vagy a kormánnyal egyenlő feltételekkel, vagy legalább konzultációs joggal.

A felmérés adatai szerint a válaszadóknak mindössze a 14 százaléka - az átlagon belül a konzervatív párti szavazóknak is csak a 26 százaléka - gondolja úgy, hogy az ellenzéket semmilyen formában, még konzultációs joggal sem lenne szabad bevonni a Brexit-tárgyalásokba.

Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választást tartottak, amelyet Theresa May miniszterelnök azzal a szándékkal írt ki, hogy a választók megerősítsék kormánya mandátumát a Brexit-tárgyalások végigvitelére. A Konzervatív Párt azonban elvesztette addigi alsóházi többségét is, és azóta kisebbségben, a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső eseti támogatásával kormányoz.

A YouGov a csütörtökön ismertetett felmérést kommentálva felidézi: a kialakult helyzetben még a Konzervatív Párton belül is elhangzottak olyan felhívások, hogy a Brexit-tárgyalásokba be kell vonni az ellenzéket.

Jeremy Corbyn, a választásokon jelentősen megerősödött Munkáspárt vezetője csütörtökön Brüsszelben már találkozott is Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalójával, akivel ismertette pártja tárgyalási célkitűzéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!