Brexit - Juncker kabinetfőnöke: nem lehet sikerre vinni az Egyesült Királyság kilépését

Külföld, 2017.05.03

Semmiképp nem lehet sikerre vinni az Egyesült Királyság uniós kilépését, de a kiválás folyamatát lehet jól menedzselni - jelentette ki Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke a Politico brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújában.

A brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker jobbkezének tartott német politikus "szomorú és sajnálatos" eseménynek nevezte a szigetország távozását.

Selmayr közölte, "lenyűgöző tárgyalónak" tartja Theresa May brit kormányfőt. Ez szerinte előnyös az uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások szempontjából, mivel olyan erős tárgyalóra van szükség London részéről, aki mögé felsorakozhat az egész nemzet.

A kabinetfőnök hangsúlyozta, nem fogják hagyni, hogy a Brexit éveken át lekösse az Európai Bizottság figyelmét. Kiemelte, hogy Juncker hetente maximum fél órát fog a kérdéssel foglalkozni.

Délutáni sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker "kemény nőnek" nevezte Theresa May-t, miután a brit kormányfő kedden kijelentette, a bizottság elnökének "rohadt nehéz lesz kijönnie vele". Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy "rendkívül tiszteli és kedveli a brit miniszterelnököt".

Juncker emellett David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter kijelentésére is reagált, miszerint abban az esetben, ha egyszerűen "kisétálnak" a tárgyalásokról, nem kellene fizetniük semennyit az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeik után.

"Mindig az volt a tapasztalatom a politikában, hogy azoknak, akik kisétálnak, végül vissza kell jönniük" - mondta Juncker.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!