Brexit - Londonban egyeztet a jövő héten az Európai Bizottság elnöke

Külföld, 2017.04.20

Theresa May brit miniszterelnök meghívására Londonba látogat április 26-án és előkészítő megbeszélést folytat a Nagy-Britannia európai uniós kiválásáról (Brexit) folytatandó tárgyalásokról Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte Mina Andreeva bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, Junckert az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkének megindítását előkészítő londoni megbeszélésére elkíséri Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának az uniós bizottság által delegált vezetője.

A Nagy-Britannia kilépésével 27 tagúra csökkenő Európai Unió intézményeinek vezetői közül Juncker a harmadik, aki Londonba látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a kilépési tárgyalásokról. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke április 6-án, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke pedig április 20-án találkozott Theresa May miniszterelnökkel.

May kedden bejelentette, hogy előrehozott választásokat kezdeményez, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a jelenleginél erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot az Európai Unióval. A brit törvényhozás alsóháza szerdán jóváhagyta az előrehozott parlamenti választások kiírását június 8-ára.

Az Európai Unióban maradó "huszonhetek" vezetői április 29-én terveznek rendkívüli Brexit-csúcstalálkozót Brüsszelben. A kilépésről folytatott tárgyalások a nagy-britanniai választás után kezdődhetnek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!