Brexit - May: London "szemezgetés" helyett a lehető legszélesebb együttműködést akarja az EU-val

Külföld, 2018.03.02

Theresa May visszautasította pénteken az Európai Unió azon vádját, hogy London "szemezgetni" akar az uniós tagság előnyeiből a kötelezettségek vállalása nélkül. A brit miniszterelnök kijelentette: kormánya a brit uniós tagság megszűnése (Brexit) után minden létező szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű együttműködésre törekszik az Európai Unióval, és egyes szakosított EU-hatóságokban díjfizető társult tag maradna.

Theresa May pénteken, a londoni City pénzügyi központjában tartott másfél órás előadást arról, hogy kormányának milyen elképzelései vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdasági-kereskedelmi kapcsolatairól a Brexit utáni időszakra. May érintette azokat a tárgyalási területeket, amelyekben az EU rendszeresen bírálatokat fogalmaz meg.

A konzervatív párti brit kormány Brexit-stratégiájának sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul. London érvelése szerint a további brit tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené - mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban -, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság. A brit kormány ugyanakkor átfogó, a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.

Ezt tervet több uniós vezető is elvetette, azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia "ki akarja mazsolázni" az EU-tagság előnyeit a belső piaci tagsággal járó kötelezettségek teljesítése nélkül.

Feszült figyelemmel várt pénteki beszédében azonban a brit kormányfő kijelentette: a világ összes szabadkereskedelmi megállapodása a résztvevők érdekeinek megfelelő mértékű piaci hozzáférést tesz lehetővé. "Ha ez szemezgetés, akkor minden kereskedelmi megállapodás szemezgetés" - fogalmazott a City polgármesterének hivatalában (Mansion House) tartott előadásában Theresa May.

Hangsúlyozta: az Európai Unió maga is különböző szintű piaci hozzáféréseket engedélyező megállapodásokat tart fenn összes szomszédjával, attól függően, hogy e szomszédos partnergazdaságok milyen mértékű kötelezettségeket hajlandók vállalni.

Az előnyök kimazsolázását az jelentené, ha Nagy-Britannia olyan egyezségre törekedne, amelyben jogosultságai és kötelezettségei nincsenek egyensúlyban - fogalmazott a brit miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Londonnak "kategorikusan és egyértelműen nem ez a célja".

Kijelentette: London a lehető legszélesebb és legmélyebb partneri viszonyra törekszik az EU-val uniós tagságának megszűnése után is, és ennek érdekében olyan kapcsolatrendszert szeretne, amely több ágazatra terjed ki és szélesebb körű együttműködést tesz lehetővé, mint a világban ma létező összes szabadkereskedelmi megállapodás bármelyike.

A brit kormányfő szerint ez elérhető, mivel ez az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának egyaránt érdekében áll.

Elmondta azt is: Nagy-Britannia a Brexit után is díjfizető társult tagja maradna az Európai Unió egyes kritikus fontosságú hatóságainak, főleg azoknak, amelyek egyes ágazatok biztonsági és szolgáltatási előírásainak kialakításáért és betartatásáért felelnek.

A brit kormányfő a gyógyszeripart, a vegyipart és a repülést nevezte meg azon ágazatok között, amelyeknek uniós szabályozó hatóságaiban Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is jelen akar lenni.

Theresa May kijelentette: London elfogadja, hogy a társult tagság ezekben az EU-szervezetekben az adott ágazatot felügyelő uniós ügynökség előírásainak további nagy-britanniai érvényesítésével jár, és "megfelelő mértékű" brit anyagi hozzájárulást is jelent e hatóságok költségvetéséhez.

May most először említette, hogy London hajlandó lenne ilyen jellegű együttműködést fenntartani egyes szakosított EU-hatóságokkal, de az unió részéről már elhangzott ehhez hasonló, jóllehet sokkal kiterjedtebb társulási megállapodásra vonatkozó javaslat.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi referense a minap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: az EU a London által szorgalmazott szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű viszonyrendszert akar fenntartani Nagy-Britanniával.

Verhofstadt szerint az Európai Parlament például társulási szerződést szeretne Nagy-Britannia és az EU között, és elképzelése szerint ennek részét képezné a szabadkereskedelmi egyezmény.

Pénteki londoni beszédében Theresa May kijelentette azonban, hogy a Brexit-tárgyalások következő szakaszának is "meglesznek a csúcs- és mélypontjai, és ahogy az bármilyen tárgyalási folyamatra jellemző, nem mindenki kap meg mindent, amit szeretne".

Nagy-Britannia kilép az EU belső piacáról is, és ezután az élet "más lesz, mint addig", egyes területeken a jelenleginél szűkebbé válik a hozzáférés egymás piacához - ismerte el a brit miniszterelnök.

Visszautasította azonban azt a gyakori uniós vádat, hogy London sincs tisztában saját Brexit-célkitűzéseivel. "Tudjuk, hogy mit akarunk, értjük (az EU tárgyalási) elveit is, de közös érdekünk, hogy (a Brexit-folyamat) sikerrel járjon" - fejezte be előadását Theresa May.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!