Brexit - Merkel: az EU fair és konstruktív tárgyalásokra törekszik a brit uniós tagság megszüntetéséről

Külföld, 2017.03.29

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy fair és konstruktív legyen a brit uniós tagság megszüntetésről (Brexit) rövidesen kezdődő tárgyalási folyamat - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában kiemelte: Theresa May-jel kedden telefonon folytatott megbeszélésén a brit kormányfő biztosította arról, hogy London is méltányos, és az együttműködés elvén alapuló tárgyalásokra törekszik.

Az Európai Unió "történelmileg egyedülálló sikertörténet", és ezen nem változtat, hogy elveszíti Nagy-Britanniát, egy "fontos és erős tagját" - szögezte le Angela Merkel.

A Brexit-tárgyalások első szakaszában a tagság megszüntetésének feltételeit kell kidologozni, a második szakaszban pedig az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyrendszerét kell kialakítani. Az a legfőbb cél, hogy szoros partneri kapcsolat alakuljon ki, és az uniós tagság megszüntetése a lehető legkevésbé érintse a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokat - mondta a német kancellár.

Kiemelte, hogy az EU-t és Nagy-Britanniát közös értékek kötik össze. Ezekre az "értékekre és méltányos szabályokra építve a jogok és kötelességek kiegyensúlyozott rendszerét lehet felépíteni" - tette hozzá Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalási folyamat során meg kell őrizni az Európai Unióban maradó 27 tagország egységét.

A kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának egy más ügyben - Innováció, növekedés, jövő címmel - tartott konferenciáján elmondott beszédében kiemelte: a német kormány felkészült a Brexit-tárgyalásokra, és ugyan soha nem akarta, hogy Nagy-Britannia távozzon az EU-ból, tiszteletben tartja a brit választók döntését és igyekszik optimális megoldást találni az egyeztetések napirendjére kerülő kérdésekre.

A Bild című német lap szerdán egy nem nyilvános kormányzati elemzésre hivatkozva azt írta, hogy a berlini vezetés hónapok óta készül a tárgyalások megindulására. A munkát a külügyminisztérium irányítja, de a német főtárgyaló a kancelláriáról érkezik, a kormányfői hivatal Európa-politikai osztályának vezetőjénél, Uwe Corsepius-nál futnak majd össze a szálak, akit Angela Merkel bizalmasai között tartanak számon.

A német tárgyalási stratégia első számú eleme a huszonhetek egységének megőrzése, ezért nem lehet szó "különmegállapodásokról" Nagy-Britannia és egyes uniós tagországok közök. Ezt feltétlenül el kell kerülni, különben a Brexit ügye megosztja az EU-t.

A Bild szerint a külügyminisztérium és az Európai Bizottság egyaránt azzal számol, hogy a tárgyalásokra rendelkezésre álló idő valójában nem 24, hanem csak 15 hónap, mert a folyamatban az Európai Parlament (EP) is részt vesz, ezért a 2019-es EP-választási kampány és az új összetételű parlament megalakulása komoly időveszteséget okoz.

Azonban az uniós tagság megszüntetésének feltételeit mindenképpen ki kell dolgozni a határidőig. Valamennyi területen megállapodásra kell jutni, és nem lehet szó semmilyen átmeneti megoldásról és határidőn túli tárgyalásokról, mert később még nehezebb lesz mindenkinek megfelelő megoldást találni a nyitva maradó kérdésekre.

Viszont külön kell kezelni azt az ügyet, hogy milyen lehet az EU-n kívüli Nagy-Britannia és a közösség viszonya, például a pénzügyi piacok működését, az áruforgalmat, vagy éppen az egymás területén tanuló egyetemi hallgatók státuszát tekintve. Ezeknek a kérdéseknek a rendezése jóval hosszabb ideig, akár egy évtizedig is eltarthat.

Az EU-hoz delegált brit nagykövet szerda délután átadta az EU működését szabályozó Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Ez a cikkely szabályozza - és szerdai aktiválása hivatalosan elindította - a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ez az első alkalom, hogy egy uniós tagország távozni kíván a közösségből.

Jens Spahn német pénzügyminisztériumi államtitkár, a CDU fiatal nemzedékének legismertebb képviselője egy szerdai rádióinterjúban kiemelte, hogy a Brexit szinte felmérhetetlenül összetett folyamat. Az EU és London egyeztetése a kilépés feltételeiről "valószínűleg a világ eddigi legbonyolultabb tárgyalási folyamata lesz" - mondta az államtitkár az RBB Inforadio hírrádiónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!