Brexit - Munkáspárti vezető: garantálni kell a külföldi EU-munkavállalók jogait

Külföld, 2017.09.27

A brit Munkáspárt vezetője szerint a brit kormánynak haladéktalanul garantálnia kell a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több mint 3 millió külföldi EU-munkavállaló jogosultságait a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is.

Jeremy Corbyn, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő Brightonban rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján szólalt fel, másfél órás beszédében kijelentette: nem a külföldi EU-munkavállalók nyomják le a nagy-britanniai bérszínvonalat, hanem az őket alacsony bérért dolgoztató brit vállalatvezetők, akik "összejátszanak a konzervatív párti kormánnyal".

Corbyn felszólította Theresa May miniszterelnököt, hogy haladéktalanul vállaljon garanciát a más EU-országokból Nagy-Britanniába települt munkavállalók jogosultságainak megőrzésére a Brexit utáni időszakra is. "Ha ezt nem teszi meg, majd megtesszük mi, amint kormányra kerülünk" - tette hozzá, felszólítva a júniusi előrehozott választások után meggyengült és kisebbségbe kerül konzervatív kormányt az újabb választások kiírására.

A Munkáspárt "a hatalom küszöbére" érkezett - mondta hatalmas ovációval fogadott beszédében Jeremy Corbyn.

Theresa May, aki pénteken Firenzében ismertette kormányának célkitűzéseit a Brexit utáni időszakra, kijelentette: "egyértelmű és valós" garanciát akar nyújtani a más EU-országokból érkezett munkavállalók jogainak érvényesülésére.

A brit kormány hivatalos álláspontja szerint azonban ez nem egyoldalú garanciavállalást jelent, hanem a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon kell megállapodásra jutni e kérdésről az Európai Unióval, viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy egyidejűleg az EU-ban maradó 27 tagállam is biztosítja az ott élő 1,5 millió brit jogainak csorbítatlan érvényesülését a Brexit után.

A konzervatív párti kormány emellett új bevándorlási szabályrendszert is ki akar dolgozni, jóllehet ez a jelenlegi elképzelések szerint csak egy átmeneti időszak után lépne érvénybe. Theresa May firenzei beszédében közölte: a brit EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnése után két évig tartó átmeneti időszakot tart indokoltnak, de már azoknak a külföldi EU-munkavállalóknak is regisztrációs kötelezettségük lenne, akik ebben az átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába.

Továbbra is érvényben van a Konzervatív Párt azon célkitűzése, hogy hosszabb távon a jelenlegi évi 200-300 ezerről néhány tízezerre kell csökkenteni a nettó bevándorlást.

A Munkáspárt kongresszusát záró szerdai beszédében Jeremy Corbyn azonban elutasította az "értelmetlen" számszerű bevándorlási célok kijelölését. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Labour kormányra kerülve intézkedéseket tenne a hazai munkahelyek és a bérszínvonal védelmére.

Ezt a tervet most nem részletezte, de a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a Munkáspárt véget vetne "az alulfizetett munkások nagybani importjának Közép-Európából", mivel az alacsony bérért dolgoztatott külföldiek miatt a brit vállalatok helyi munkaerőt bocsátanak el.

Corbyn a minapi BBC-interjúban kijelentette azt is: a Munkáspárt előírná, hogy a brit cégek az álláslehetőségeket először mindig helyben hirdessék meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!