Brexit - Német külügyminiszter: a huszonhetek jól felkészültek a brit uniós tagság megszüntetésre

Külföld, 2017.03.29

Az Európai Unió 27 megmaradó tagállama jól felkészült a brit uniós tagság megszüntetésére (Brexit), és erős mandátummal ruházza fel az Európai Bizottságot a londoni vezetéssel hamarosan kezdődő tárgyalásokra - mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerdán Berlinben.

"Tudjuk, hogy mit akarunk, világos és alaposan kidolgozott tárgyalási pozíciónk van" - emelte ki a német diplomácia vezetője a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a tárgyalásokat a brüsszeli bizottság részéről vezető Michel Barnier és csapata biztos lehet abban, hogy Németország "teljes erővel támogatja őket közös érdekeink érvényesítésében".

Hozzátette: jövő heti londoni bemutatkozó látogatásán is aláhúzza majd, hogy Berlin mindenben támogatja a Brexit-ügyi főtárgyalót és szakértőit a brit távozásról rövidesen kezdődő egyeztetéseken, amelyek sora "egyik félnek sem lesz könnyű".

Németország számára "világos irányvonal a tárgyalásokhoz, hogy a huszonhetek Európája együtt marad, és Európa egyesítésének nagy művét nemcsak megőrizzük, hanem tovább is fejlesztjük, és felkészítjük a jövőbeni viharokra" - emelte ki Sigmar Gabriel.

Mint mondta, sokaknak talán még mindig nehezen érthető, hogy miért lehet jobb "egyedül ezekben a nyugtalan időkben", de ez az értetlenkedés nem lehet a huszonhetek és a britek kapcsolatának alapja. Ezért ebben az esetben helyes az a magánéleti szakítások, válások alkalmával "elég sületlenül hangzó mondat, hogy +maradjunk barátok+".

Mindent meg kell tenni azért, hogy "a jövőben is jó és baráti kapcsolatokat ápoljunk Londonnal", ezért üdvözlendő, hogy "a britek is világossá tették, hogy egy erős Európai Uniót kívánnak" partnerként - mondta Sigmar Gabriel.

"Nagy-Britannia a szomszédunk marad, mint ahogy az Európai Unió is a britek szomszédja marad. Szükségünk van egymásra" - húzta alá a német külügyminiszter.

Az EU-hoz delegált brit nagykövet szerda délután átadta az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Ez a cikkely szabályozza - és szerdai aktiválása hivatalosan elindította - a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ez az első alkalom, hogy egy uniós tagország távozni kíván a közösségből.

A német kormány alaposan felkészült a tárgyalásokra, valamennyi napirendre kerülő kérdésben állást tud foglalni - hangsúlyozta szerdai berlini tájékoztatóján Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő.

A kormányon belül már megalakult a kizárólag a Brexit ügyével foglalkozó bizottság, amely most a brit értesítés tanulmányozásával folytatja munkáját, és felállítanak egy tárcaközi testületet is, amely a külügyminisztérium vezetésével dolgozik majd - ismertette.

A tárgyalásokra rendelkezésre álló két év nagyon rövid - emelte ki Martin Schäfer külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy "megszámlálhatatlanul sok ügyet kell tisztázni". A jelenleg uralkodó bizonytalanság "méreg mindenkinek, az EU-s állampolgároknak, köztük németeknek, akik Nagy-Britanniában élnek, és az EU-ban élő briteknek is".

"Néha elgondolkodik az ember, vajon valóban tisztában van-e Londonban mindenki a következményekkel, különösen a brit gazdaság számára" - jegyezte meg a külügyminisztérium szóvivője.

Jens Spahn pénzügyminisztériumi államtitkár, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) fiatal nemzedékének legismertebb képviselője egy szerdai rádióinterjúban kiemelte, hogy a Brexit szinte felmérhetetlenül összetett folyamat. Az EU és London egyeztetése a kilépés feltételeiről "valószínűleg a világ eddigi legbonyolultabb tárgyalási folyamata lesz" - mondta az államtitkár az RBB Inforadio hírrádiónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!