Brexit - Parlamenti jelentés: nem biztos, hogy csökkenti a bevándorlást a szabad mozgás megszüntetése

Külföld, 2017.03.06

A brit törvényhozás felsőházának illetékes bizottsága szerint egyáltalán nem biztos, hogy az EU-n belüli szabad mozgáshoz fűződő jog nagy-britanniai érvényesítésének megszüntetésével érdemben csökken majd a nettó bevándorlás a brit EU-tagság megszűnése után.

A Lordok Háza EU-bizottságának belügyi albizottsága hétfőn közzétett 71 oldalas tanulmányában hangsúlyozza, hogy a 2004-es EU-bővítéstől a tavalyi év közepéig tartó időszakban az Európai Unión kívüli országokból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás rendre magasabb volt az EU-társállamokból tartós letelepedés céljával érkezők nettó lélekszámánál.

A felsőházi bizottság hangsúlyozza azt is, hogy a nem uniós térségekből induló migráció szabályozása nemzetállami hatáskörben van. Ennek alapján ha a brit EU-tagság megszűnése után London saját hatáskörébe vonja az EU-országokból érkezők tartós nagy-britanniai letelepülésének szabályozását is, akkor sem biztos, hogy el lehet érni a nettó bevándorlás csökkenését - áll a bizottsági jelentésben.

Ugyanezt az érvet fogalmazta meg nemrégiben elmondott, komoly feltűnést keltő beszédében Tony Blair is.

A volt munkáspárti miniszterelnök az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén tartott előadásában kifejtette: az utóbbi hónapokban a Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséről szóló közbeszéd egyetlen témára, a bevándorlásra szűkült, és az embereket elsősorban az Európán kívülről Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás aggasztja, a brit EU-tagság feladása viszont éppen erre nem lesz hatással.

Blair hangsúlyozta, hogy a tavaly júniussal zárult egy évben nettó 335 ezer új bevándorló telepedett le Nagy-Britanniában, de több mint 50 százalékuk nem EU-országokból érkezett.

A 63 éves Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, kijelentette: a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök többször hangoztatott hivatalos álláspontja szerint a népszavazás eredménye megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, és az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják, aminek a brit kormány eleget is tesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!